zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Stottertherapie >> Beverwijk
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

LOGOPEDIE HEEMSKERK BREGJE HOLLANDERS

Pieter acker 34
1965ST, HEEMSKERK
Telefoon: 0251-293205
meer info >>
2.6Km

LOGOPEDIEPRAKTIJK IJMUIDEN

Kennemerplein 27
1972EW, IJMUIDEN
Telefoon: 0255-515497
meer info >>
3.9Km

TOMATIS INSTITUUT IJMUIDEN

Kennemerplein 27
1972EW, IJMUIDEN
Telefoon: 0255-525732
meer info >>
3.9Km

LOGOPEDIE CATHARINA

Jan Luykenstraat 116
2026AJ, HAARLEM
Telefoon: 023-8795792
meer info >>
7.1Km

LOGOPEDIEPRAKTIJK CASTRICUM NUIJTINCK-ZEEGERS

Overtoom 15
1901EW, CASTRICUM
Telefoon: 0251-656141
meer info >>
7.4Km


Stottertherapie informatie

Stotteren wordt omschreven als "onregelmatigheden in het spreekritme, waarbij de spreker precies weet wat hij wil uitdrukken maar daar op het ogenblik niet in slaagt, doordat zich een onvrijwillige herhaling, verlenging of onderbreking van een klank voordoet".

Stotteren begint tussen twee en negen jaar, omdat kinderen dan meer en meer leren praten. Stotteren komt meer voor bij jongens of mannen (77,4%), dan bij meisjes en vrouwen (22,6%). In de puberteit stotteren er meer mensen harder dan op andere leeftijdsgroepen.

Voor meer informatie over stotteren zie stotteren.

Behandeling

Het is belangrijk om op tijd in te grijpen wanneer een kind of (jong)volwassene gaat stotteren. Hoe eerder wordt begonnen met therapie des te groter de kans dat ernstige problematiek voorkomen kan worden.

Een logopedist of stottertherapeut zal in eerste instantie onderzoek doen naar het stotteren. Hierbij worden een aantal factoren meegenomen als:

  • De spraakmotoriek
  • Emotionele factoren
  • Omgevingsfactoren
  • Ontwikkeling van het stotteren
  • Fase van het stotteren
  • Uitlokkende en instandhoudende factoren

In veel gevallen zal geprobeerd worden om uitlokkende factoren te beperken tot een minimum. Daarnaast worden vaardigheden verbeterd zodat het spreken vloeiender zal verlopen. De behandeling wordt aangepast aan de cliënt en aan de hand daarvan wordt gekozen om bijvoorbeeld de spraakmotoriek te oefenen, specifieke spreektechnieken te oefenen of wordt de beleving van het stotteren aangepakt.

Logopedist of Stottertherapeut

Logopedisten zijn breed opgeleid en behandelen diverse klachten rond de mondelinge communicatie. Daaronder hoort ook het behandelen van stotteren. Er zijn logopedisten die zich extra hebben geschoold in stotteren.
Wanneer sprake is van meer complexe stotterproblematiek kan doorverwijzing naar een stottertherapeut zinvol zijn.

Stottertherapeuten zijn meestal logopedisten, soms psychologen of orthopedagogen, die zich hebben gespecialiseerd in therapie en/of onderzoek naar stotteren. Naast hun reguliere opleiding hebben zij een vervolgtraject doorlopen waarin zij zich hebben verdiept in de complexiteit van het stotteren en andere vloeiendheidsproblemen.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: A. Biesheuvel - Logopediste