zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Vleugelvlies

Inhoud

Van een vleugelvlies, vleugelvel of pterygium wordt gesproken als het slijmvlies dat het wit van het oog bedekt in een driehoekige vorm over het hoornvlies gaat groeien. Hierdoor kan het zicht belemmerd worden.

Meestal zit een vleugelvlies aan de neuskant van het oog en geeft het geen klachten. Over het algemeen is het vooral een cosmetisch probleem. Het vel kan operatief verwijderd worden. Het probleem komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd.

Oorzaak

Er is nog nooit een echte oorzaak gevonden. Het lijkt erop dat UV-licht een rol speelt aangezien het vleugelvlies in zonnige klimaten vaker voorkomt. Ook chronische irritatie van de ogen, bijvoorbeeld door een stoffige en/of droge omgeving wordt gezien als oorzaak. In Europa komt het vooral voor bij mensen uit het mediterrane gebied.

Symptomen

In de meeste gevallen heeft men geen last van een vleugelvlies. In sommige gevallen is er sprake van een chronische irritatie en wordt het oog rood aan de kant van het vleugelvlies. De doorgroei kan echter tot of over de pupilrand heengaan, daardoor, of door veranderde hoornvlieskromming kan het zicht verminderd zijn.

Behandeling

De behandeling hangt af van de klachten. Als er weinig of geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Bij irritatie of roodheid kunnen ontstekingsremmende druppels de klachten verminderen. Bij uitdroging van het hoornvlies kunnen kunsttranen verlichting brengen.

In het geval het vleugelvlies over het hoornvlies is gegroeid met verminderd zicht als gevolg, bij toenemende irritatie ondanks het gebruik van oogdruppels en zeker in het geval het vleugelvlies naar de pupilrand groeit is het nodig een operatieve correctie toe te passen.

Het vleugelvlies wordt onder lokale verdoving verwijderd. Dit is een weinig belastende ingreep. Wel kan er na de operatie nog enige dagen sprake zijn van een zanderig gevoel in het behandelde oog. Ondanks deze behandeling kan in sommige gevallen toch weer een vleugelvlies terugkomen. Het dragen van contactlenzen wordt sterk afgeraden.