zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Sinusaritmie

Inhoud

Een aandoening van de sinusknoop in het hart kan leiden tot stoornissen in het hartritme. Er wordt dan gesproken van een sinusaritmie of hartritmestoornis.

Symptomen

Er zijn twee soorten sinusaritmie:

  • Respiratoire sinusaritmie: Als gevolg van een verandering in de autonome tonus gedurende de ademhalingcyclus varieert de sinusfrequentie met de ademhaling. Bij kinderen en jonge mensen wordt bij het vertraagd inademen het hartritme iets versneld en bij het uitademen iets vertraagd. Tijdens het inademen is de polsslag wat sneller dan bij het uitademen. Daardoor ontstaat sinus-aritmie, een soort golfbeweging die ophoudt als de ademhaling wordt gestopt.
  • Niet-respiratoire sinusaritmie: Hierbij is de sinusaritmie niet aan de ademhaling gerelateerd. Niet-respiratoire sinusaritmie komt voor bij oudere mensen met aderverkalking van de kransslagaderen.

Oorzaak

Het onregelmatig samentrekken van het hart wordt veroorzaakt door een stoornis in de elektrische prikkels van de sinusknoop.

Behandeling

Afhankelijk van het soort ritme en de klachten kan deze aandoening met medicijnen of bij een blijvend te laag ritme met een pacemaker worden behandeld. Een pacemaker geeft elektrische stroomstootjes die alleen afgegeven worden als de sinusknoop geen elektrische prikkel geeft.