zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Pinguecula

Inhoud

Pinguecula is een lichtgele zwelling in het slijmvlies van het oog, veelal aan de neuszijde. Het is een goedaardige verdikking van het slijmvlies. Het is zichtbaar op het witte deel van het oog, langs de rand van het regenboogvlies.

Pinguecula komen voornamelijk voor op middelbare leeftijd en bij oudere mensen die veel tijd in de zon doorbrengen, maar het wordt ook gezien bij jongere mensen en zelfs bij kinderen (vooral zij die veel, onbedekt, in de zon zijn).


Het is een onschuldige aandoening die meestal geen klachten geeft. Voor dragers van contactlenzen kan een pinguecula soms wel problemen opleveren (als de rand van de contactlens tegen de verdikking aankomt).

Oorzaken

Het wordt veroorzaakt door een opeenhoping van bepaalde eiwitten (amorfe deposities).

Blootstelling aan zonlicht en uitdroging zijn factoren die het ontstaan van de groei bevorderen. Ook zijn er aanwijzingen dat bepaalde omstandigheden, zoals bij lassers, meer kans geven op pinguecula.

Symptomen

Driehoekige zwelling van het bindvlies die vanuit de buitenrand naar het midden groeit. Meestal geeft het geen klachten. Soms geeft het irritatie met lichte roodheid.

Behandeling

Iedereen met pinguecula wordt geadviseerd de ogen op zonnige dagen goed te beschermen. Oogdruppels worden voorgeschreven bij lichte vormen van pingueculitis (ontsteking van de pinguecula), ter verlichting van droge ogen en irritatie.

Steroïde oogdruppels of anti-ontstekings geneesmiddelen zijn nodig als er sprake is van een significante ontsteking en zwelling.


Slechts in uitzonderlijke gevallen dien een pinguecula verwijderd te worden. Dat is bij cosmetische problemen, bij een chronische ontsteking of bij problemen bij het dragen van contactlenzen.