zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Penisinfectie

Een ontsteking van de penis is meestal gelokaliseerd op de eikel en rond de voorhuid. Er zijn verschillende soorten infecties mogelijk:

Balanitis
Balanitis is een ontsteking van de eikel (glans penis). De eikel is rood of wat schilferig. Als de voorhuid meedoet aan de ontsteking spreekt men van balanoposthitis.

Infectie van de plasbuis (urethritis)
Bij een infectie zijn deze bacteriën via de plasbuis de urinewegen binnengedrongen. Bij mannen begint urethritis meestal met een afscheiding uit de plasbuis. De afscheiding bevat geelgroene pus wanneer de infectie door gonokokken wordt veroorzaakt of doorzichtig slijm wanneer het andere organismen betreft. Andere symptomen van urethritis bij mannen zijn onder meer pijn tijdens het urineren en frequente en sterke aandrang tot urineren.

Verwonding van de penis
Een verwonding van de penis kan ontstaan door een ongeval, bekneld raken tussen een rits of door seksuele handelingen. De penis heeft (vooral tijdens erectie) een behoorlijke doorbloeding, waardoor bij verwonding een grote bloeding kan ontstaan. Goede hygiëne is belangrijk om infectie te voorkomen.

Seksueel overdraagbare aandoening (SOA)
Soms kan er sprake zijn van een geslachtsziekte, zoals de gonorroe ('druiper') of een infectie met de Chlamydia bacterie.