zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Neusholtekanker

Inhoud

Kwaadaardige tumoren van de neus(bij)holte zijn relatief zeldzaam. Het meest bekend zijn de goedaardige poliepen die soms kunnen veranderen in een kwaadaardig gezwel. Kanker in de neus(bij)holte komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en treedt meestal op vanaf het zestigste levensjaar.

Oorzaken

Risicofactoren zijn:

Houtstof
Bijna 50 procent van de sinus- en neusholtekankers wordt vastgesteld bij personen die in contact komen met houtstof (schrijnwerkers, houtbewerkers, ...). We zien dit vooral bij personen die veel zagen en schuren. De voornaamste gekende stof zou tannine zijn. De kankerverwekkende eigenschappen ervan werden al aangetoond.

Andere beroepen
Zij zouden ook vatbaar kunnen maken voor dit type van kanker (sectoren die zich bezighouden met leder, textiel of zeswaardig chroom, of waarbij de arbeider is blootgesteld aan formaldehydedampen).

Symptomen

Een langdurig bestaand zweertje, bloedverlies en een vol gevoel met pijnklachten zijn de meest voorkomende klachten. Soms blokkeert de tumor de uitgang van de neusbijholte, waardoor klachten van hoofdpijn kunnen ontstaan.

Behandeling

De tumor wordt doorgaans chirurgisch behandeld, gevolgd door radiotherapie, uitwendig of via implantaten, afhankelijk van het type en de plaats van de tumor. In bepaalde gevallen kan een spiertransplantatie de operatieve holte opvullen en kan een mobiele prothese nuttig blijken bij botverlies in het gehemelte.