zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Nagelriemontsteking

Inhoud

Bij een ontstoken nagelriem is de huid rondom de nagel van de vinger of teen ontstoken. Nagelriemontsteking kan in twee vormen optreden: acuut en chronisch. Bij de acute vorm komen de klachten plotseling op. Bij de chronische vorm ontstaat de ontstoken nagelriem langzaam en houdt deze langer dan zes weken aan.

Oorzaken

Acuut paronychia
Ontstaat door een infectie met een bacterie (meestal Stafylococcus aureus). De bacterie is door een beschadiging van de huid of de nagelriem het weefsel binnengedrongen. Bekende voorbeelden van dergelijke beschadigingen zijn een ongelukje met een nagelschaar, een splinter onder de nagelriem of het lostrekken (of bijten) van 'losse velletjes' bij de nagelriem.

Chronische paronychia
Deze vorm van paronychium ontstaat bij mensen die een langdurige beschadiging hebben van de nagelriemen. Deze kan bijvoorbeeld ontstaan door veelvuldig en langdurig contact met water en schoonmaakmiddelen waardoor de huid rond de nagels opweekt en daardoor toegankelijk wordt voor microrganismen. Deze infecties worden meestal veroorzaakt door een gist (Candida albicans, Candida parapsilosus) of ook wel door een bacterie (Pseudomonas aeruginosa).

Symptomen

Een ontstoken nagelriem kan worden herkend aan:

  • zwelling van de huid rondom de nagel
  • Pusvorming
  • Pijn bij aanraking
  • Soms een kloppend gevoel


De chronische vorm van nagelriemontsteking kan voor schade aan de nagel zorgen. Deze kan dan veranderen van kleur en oppervlak. De nagel verkleurt bijvoorbeeld bruin, groen of juist wit, afhankelijk van de ziekteverwekker. Het normaal gladde oppervlak van je nagel kan ruw en hobbelig worden.

Behandeling

Bij een acute nagelriemonsteking dient de pus te worden verwijderd. Daarna verdwijnt de ontsteking vanzelf. Soms wordt een antibioticum voorgeschreven. Bij een chronische nagelriemontsteking moeten de handen en voeten droog gehouden worden. De ontsteking kan bestreden worden met een crème (corticosteroiden en als er een schimmel bijgekomen is ook een antischimmelmiddel).

Wat kan ik zelf doen?
Bij een chronische nagelriemontsteking is het belangrijk de handen en voeten droog te houden. Bij natte klussen kunnen katoenen handschoenen met daaroverheen plastic of rubber handschoenen worden dragen.

Panaritium

Panaritium of fijt is een zeer sporadisch voorkomende verergering van een nagelriemontsteking (paronychia) naar een ontsteking van de gehele vinger.
Onbehandeld kan panaritium onderliggend bot, gewricht en pees aantasten.
Behandeling bestaat uit het openen van het abces en meerdere keren per dag weken in sodabadjes of biotex zonder bleek. Soms, bijvoorbeeld bij suikerziekte, slechte doorbloeding of verminderde afweer, wordt ook antibiotica voorgeschreven. Berucht is het ontstaan van een flegmone (holte met pus) als de ontsteking niet tijdig wordt ontlast.

De chronische vorm (langer dan 6 weken) wordt meestal veroorzaakt door een infectie met de schimmel Candida albicans. Ook bij de chronische vorm is de huid aan beide kanten van de nagel rood, pijnlijk en opgezet, waarbij de omliggende nagelriem verloren kan gaan. De nagel zelf kan wit verkleuren.

 
Nagelriemontsteking behandeling
Nagelriemontsteking behandeling op de kaart
Google leads