zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Mondontsteking

Inhoud

Bij een infectie in de mond is er sprake van een ontsteking van het mondslijmvlies, de tong of het tandvlees. Meestal is er sprake van een ontsteking van het tandvlees. Dit kan vele oorzaken hebben, maar vaak speelte onvoldoende gebitsverzorging een rol. De klachten zijn vervelend, maar infecties in de mond kunnen in het algemeen geen kwaad.

Een veel voorkomende mondinfectie betreft aften. De precieze oorzaak is niet goed bekend. Ze ontstaan door blaasjes die stuk gaan en dan ontstoken raken. Aften zijn pijnlijk. In het algemeen verdwijnen ze vanzelf binnen één tot twee weken.

Behandeling

Het belangrijkste dat u zelf kunt doen, is het voorkomen van mondinfecties:
verzorg uw gebit goed; ga regelmatig naar de tandarts;
snoep weinig;
rook niet.

Symptomen

Een mond-ontsteking gaat doorgaans gepaard met allerlei klachten & kenmerken. De bekendste symptomen van een ontstoken mond zijn als volgt:

  • Pijn & gevoeligheid van de mondholte
  • Opgezwollen mondslijmvliezen
  • Teruggetrokken, rood & bloedend tandvlees
  • Evt. zweertjes, blaasjes of aften
  • Evt. kies- of tandpijn (gebitsklachten)
  • Evt. dik & plakkerig speeksel

Deze klachten en symptomen van een mond-ontsteking zijn altijd vervelend, maar slechts zelden gevaarlijk. Als de bron van de ontsteking in je mond wordt weggehaald, trekken de klachten vanzelf weer weg.

Oorzaken

Soms wordt dit veroorzaakt door het Herpes-simplex virus en gaat dan samen met een ontsteking van het tandvlees. Ook bacteriën en schimmels die normaal rustig in de mond 'wonen', kunnen ineens een ontsteking veroorzaken als hun evenwicht is verstoord. Een slechte mondhygiëne, roken of onvolwaardige voeding (waardoor een tekort aan vitaminen en mineralen kan ontstaan) kunnen eveneens de boosdoeners zijn.