zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Melaatsheid

Melaatsheid (lepra) is een besmettelijke infectieziekte die vooral in de tropen nog steed voorkomt. In een vroeg stadium wordt het gekenmerkt door depigmentatievlekjes op de huid. De besmetting is niet duidelijk. Lepra treedt waarschijnlijk pas op na langdurig kontakt met een patiënt met lepra. De verwekker is de bacterie mycobacterium leprae.

In de bijbel wordt een ziekte genoemd die aangeduid wordt met 'melaats', naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier om lepra, maar men vermoedt wel dat men met melaatsheid meerdere ziekten bedoelde. In het Oude Testament gaat het waarschijnlijk niet om lepra, aangezien de ziekte pas na de 4e eeuw voor Christus zich verspreidde, maar de kans is groot dat de melaatsen in het Nieuwe Testament wel lepra hadden.

Waar komt lepra nog voor?

In Nederland komt lepra gelukkig nauwelijks meer voor. Dit komt vanwege onze hoge levensstandaard, waardoor de meeste mensen een goede weerstand hebben en de leprabacterie geen kans heeft. In veel landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië is lepra echter nog steeds een probleem. De ziekte treft met name de allerarmsten, die door hun slechte levensomstandigheden vaak ook een zeer verminderde weerstand hebben ? met alle gevolgen van dien.