zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Hypercholesterolemie

Inhoud

Hypercholesterolemie is een stofwisselingsstoornis waarbij een te hoog gehalte aan cholesterol in het bloed aanwezig is. Cholesterol is een vetachtige stof die niet in water oplosbaar is en die in ons lichaam onder andere gebruikt wordt als bouwstof.

Cholesterol is een onmisbare stof voor het menselijk lichaam, maar een teveel aan cholesterol is slecht voor de gezondheid. Het kan zich ophopen in de binnenzijde van de wanden van bloedvaten in de vorm van plaques (= atheroomplaques). Deze bloedvaten kunnen hierdoor dichtslibben (=arteriosclerose), waardoor uiteindelijk hart- en vaatziekten kunnen ontstaan.

Oorzaak

Oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed zijn:

 • Erfelijke aanleg
 • Diabetes mellitus
 • Een te hoog lichaamsgewicht
 • Eten van (gedeeltelijk) gehard vet (bij harden ontstaan veel transvetten)
 • Eten van veel verzadigde vetten
 • Cholesterolrijke voedingsmiddelen
 • Traag werkende schildklier
 • Bijwerking van bepaalde medicijnen
 • Roken

Hypercholesterolemie komt onder andere voor bij de erfelijke aandoening "familiaire hypercholesterolemie". Door deze aandoening wordt cholesterol in het bloed verhoogd. De oorzaak is te vinden in een mankement in het DNA waardoor het lichaam niet in staat is de LDL cholesterol uit het bloed te verwijderen waardoor hoge LDL waarden in het bloed optreden. Dit is erg gevaarlijk omdat te hoge LDL cholesterol direct bijdraagt bij de ontwikkeling van aderverkalking.

Symptomen

Het grote gevaar van hoog cholesterol is dat er geen overduidelijke symptomen zichtbaar zijn. Vandaar dat hoog cholesterol ook wel de stille moordenaar wordt genoemd.
Een symptoom van hypercholesterolemie kan zijn dat er overmatig veel vetopslag in de ogen te vinden is. Daarnaast kunnen vet bulten in het gezicht onder de huid, oogleden ellebogen of knieën voorkomen. Deze aandoening wordt ook wel xanthomas genoemd en kan duiden op hoog cholesterol

Diagnose

De diagnose van hypercholesterolemie is het beste vast te stellen door een specialist waarbij je cholesterolwaarden gemeten worden. Tevens zal je behandeld arts de volgende punten in de gaten houden bij de diagnose:

 • Sterke familie geschiedenis
 • Hoge LDL waarden
 • Bloedonderzoek
 • Triglyceriden
 • Genetisch onderzoek

Behandeling

Het doel van de behandeling is het omlaag brengen van het cholesterolgehalte in het bloed. Dit is van belang om het verhoogde risico op hart- en vaatziekten te voorkomen/verminderen. De behandeling zal afhankelijk zijn van de uitkomsten uit het onderzoek en of sprake is van familiaire hypercholesterolemie.

Medicijnen die worden voorgeschreven zijn bijvoorbeeld statines. Daarnaast zullen aanpassingen in leefstijl doorgevoerd moeten worden. Hypercholesterolemie is een gevaarlijke aandoening die iedereen kan krijgen.

Hypercholesterolemie natuurlijk verlagen
Een gezond uitgebalanceerd dieet kan helpen om het cholesterol te verlagen. Een goed dieet is rijk aan gezonde voedingsvezels (vezels helpen bij de afbraak van cholesterol), goede omega 3 vetten, weinig verzadigde vetten, oppassen met transvetten, niet te veel suikers, goede koolhydraten en is natrium arm.

Indien sprake is van overgewicht heeft het prioriteit de extra overtollige kilo's kwijt te raken. De voordelen van een gezonde leefstijl zijn een lagere bloeddruk, meer energie en natuurlijk lagere cholesterolwaarden.