zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Griep

Inhoud

Griep of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Het influenzavirus infecteert de luchtwegen. In de volksmond wordt de term griep vaak ten onrechte gebruikt als men last heeft van een simpele verkoudheid. Echte griep/ influenza is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziekt te worden door de griep. Elk jaar krijgen, met name in de winterperiode, circa 8000.000 Nederlanders de griep. In Nederland zijn er jaarlijks in Nederland circa 2500 tot 2.000 personen dodelijke gevolgen van de griep. Die slachtoffers vallen meestal in de risicogroepen: ouderen en personen met een chronische aandoening .

Symptomen

Griepverschijnselen treden vaak zeer plotseling op. Kenmerkende symptomen van griep zijn koorts, hoesten, keelpijn, spierpijn, verstopte neus, hoofdpijn, kiespijn, gevoel van zwakte en verlies van eetlust.

Diagnose

De diagnose griep wordt veelal op basis van de aanwezige symptomen gesteld. Daarnaast is het mogelijk om aan de hand van een uitstrijkje van het neus- of keelslijmvlies het virus op te sporen en daarmee de diagnose te bevestigen.

Behandeling

Normaal gesproken is er geen behandeling nodig van de griep, behalve rust en uitzieken. Eventueel kunnen er voor het bestrijden van de koorts en pijnklachten eenvoudige koortsverlagende middelen en huis-tuin-en keukenmiddeltjes voor keel-, neus en hoofdpijnklachten worden ingenomen.
In uitzonderingsgevallen, bij hoog risico op complicaties kan besloten worden tot behandeling met antivirale middelen, zoals:

  • Oseltamivir (merknaam Tamiflu);
  • Zanamivir (merknaam Relenza);

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: G.A. van Essen, huisarts