zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Gewrichtsklachten

Inhoud

Mensen die te kampen hebben met gewrichtsklachten hebben vaak een bepaalde hulpstructuur beschadigd door overbelasting van een gewricht. Enkele voorbeelden zijn de scheuring van een gewrichtsband (bijvoorbeeld de kruisband of de enkelband), beschadiging van de meniscus of een ontsteking van een slijmbeurs.

Symptomen

Symptomen die hierbij kunnen optreden zijn meestal stijve en pijnlijke gewrichten. Daardoor zijn bepaalde bewegingen lastig of lukken deze helemaal niet meer. Tevens kan het zijn dat iemand 's nachts niet kan slapen van de pijn of dat iemand daardoor wakker wordt. Tot slot kan sprake zijn van uitstralende pijn. Bijvoorbeeld als iemand last heeft van het schoudergewricht kan dit uitstralen naar spieren in de bovenarm.

Als het gewricht dik, warm en rood is, raadpleeg dan de huisarts. Mogelijk is sprake van een ontsteking. Raadpleeg tevens een huisarts wanneer de pijnklachten na twee dagen niet minder worden, wanneer de klachten na twee weken niet weg zijn of wanneer u een ernstige beschadiging vermoedt.

Reuma
Soms zijn de gewrichtsklachten hardnekkig. Er kan sprake zijn van reuma als onderstaande verschijnselen van toepassing zijn:

 • Ontstekingsverschijnselen, zoals gloeien en zwelling
 • Klachten houden langer dan 4 weken aan.

Neem in dat geval contact op met uw huisarts, die u een verwijzing naar de reumatoloog kan geven.

Oorzaak

Gewrichtsklachten ontstaan vaak door overbelasting of artrose, en soms door een ontsteking.

Overbelasting

 • Zware belasting , teveel belasting of overgewicht kunnen klachten geven, bijvoorbeeld aan de knieën.
 • Bij veel herhaling van een beweging, bijvoorbeeld met een computermuis of veel typen, kunnen pols- of elleboogklachten ontstaan. Vaak zijn daarbij niet alleen het gewricht, maar ook de spieren en pezen gevoelig. Een voorbeeld hiervan is RSI (repetitive strain injury): overbelasting door teveel herhaling van dezelfde beweging.

Artrose

 • Bij artrose ontstaat vaak pijn en stijfheid in de heup(en), de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers.
 • De klachten zijn het ergst als u bijvoorbeeld 's ochtends uw hand of knie voor het eerst weer beweegt (startpijn).
 • De stijfheid vermindert binnen het eerste halfuur dat u beweegt.
 • Vaak merkt u na tien minuten bewegen al een duidelijke verbetering.
 • Bij intensief of langdurig bewegen kan de pijn weer terugkomen.

Om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van uw klachten, is het belangrijk om na te gaan hoe de klachten begonnen zijn en wanneer u er het meeste last van heeft. Uw huisarts bekijkt de gewrichten, test welke bewegingen lastig of pijnlijk zijn en vergelijkt de gewrichten onderling.

Ontsteking
Is uw gewricht stijf, pijnlijk, gezwollen en rood? Dan is sprake van een gewrichtsontsteking. Voorbeelden hiervan zijn:

 • reactieve gewrichtsontsteking
 • gewrichtsontsteking door een bacterie
 • reumatoïde artritis (een vorm van reuma).


jicht
Jicht is een pijnlijke ontsteking als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht.

Soms wordt pas met de tijd duidelijk wat de oorzaak is van uw klachten. Vaak blijft de oorzaak van de gewrichtsklachten onbekend.

Behandeling

De meeste gewrichtsklachten gaan vanzelf over. Tegen de pijn kunnen pijnstillers als paracetamol, ibuprofen, diclofenac of naproxen geslikt worden. Vaak moet het pijnlijke gewricht ontlast worden en zal het omhoog gelegd moeten worden.

Artrose houdt u levenslang. In het begin zijn de klachten wisselend en op den duur kunnen ze verergeren.

Blijf bewegen
Probeer in beweging te blijven, ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen of op gymnastiek. Breid de lichaamsbeweging langzamerhand uit tot een halfuur per dag. Een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) kan u hierbij begeleiden. Vaak is bewegen makkelijker vol te houden wanneer u samen met iemand beweegt. Door te bewegen, blijven de gewrichten soepel.

Pijnstillers
Wanneer u pijnstillers slikt, bekijk dan in hoeverre u deze geleidelijk kunt verminderen.

Overgewicht
Wanneer u gewrichtsklachten heeft als gevolg van overgewicht, probeer dan af te vallen. Een diëtist kan u hierbij helpen.