zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Enkelbreuk

Inhoud

Het scheenbeen en het kuitbeen verzorgen samen met het sprongbeen het enkelgewricht. Verschillende bewegingen en krachten kunnen bepaalde breuken in de enkel veroorzaken. De meest voorkomende zijn de breuken in het kuitbeen. Het kuitbeen is te voelen aan de buitenkant van de enkel, deze 'bobbel' oftewel malleolus is te verdelen in 3 stukken: Weber A, B en C.

Weber A breuk
Wanneer iemand een Weber A breuk heeft, hebben de enkelbanden een stukje bot meegetrokken van het uiterste stukje van het kuitbeen. Dit kan al snel met een klein loopgips of met een brace/tape behandeld worden. Dit hangt af van de mate van zwelling, pijn en de grootte van het stukje.

Weber B breuk
Wanneer iemand een Weber B breuk heeft, zit dit iets hoger als de Weber A en loopt deze in het gewricht. Doordat deze breuk in het gewricht loopt is het belangrijk dat de breuk een goede stand heeft en niet verplaatst is. Wanneer dit wel zo is moet er geopereerd worden om problemen en pijn in het enkelgewricht te voorkomen. Het scheenbeen en het kuitbeen zijn verbonden door een dikke pees die voor de stabiliteit in de enkel zorgt, soms is deze ook gescheurd en moet die worden vastgezet met een schroef. Zo kan de pees weer aangroeien. U mag er dan een lange periode niet op staan. De schroef wordt er meestal na 8 weken uitgehaald zodat u kunt gaan oefenen met lopen. Als de breuk niet verplaatst is kan het met gips behandeld worden voor 6 weken. Aan de hand van de genezing van het bot wordt er vaak in de laatste periode gekozen voor loopgips.

Weber C breuk
Wanneer iemand een Weber C breuk heeft zit het een hoger in het kuitbeen boven het enkelgewricht. Deze breuk moet bijna altijd geopereerd worden. Dit komt doordat het scheenbeen en het kuitbeen verbonden zijn door een dikke pees die voor de stabiliteit in de enkel zorgt. Bij een Weber C breuk is deze bijna altijd gescheurd en moet dit door middel van een operatie worden vastgezet met een schroef, zodat de pees kan herstellen. Deze schroef moet er later weer uit.

Symptomen gebroken enkel

Nadat u bijvoorbeeld een schop tegen uw enkel heeft gekregen of een verstapping heeft gemaakt, is er meestal sprake van een kneuzing of verstuiking van de enkel. Verschijnselen die kunnen optreden bij een kneuzing of verstuiking van de enkel:

 • pijnlijke enkel, meestal aan de buitenkant
 • zwelling bij de enkel
 • bloeduitstorting bij de enkel
 • de zwelling krijgt een rode of blauwe kleur
 • de meeste pijn en zwelling zijn rond of onder de enkelknobbel
 • na een paar minuten kunt u weer op uw voet staan en voorzichtig wat lopen

Verschijnselen die kunnen optreden bij een gebroken enkel:

 • uw enkel is na een paar minuten nog zo pijnlijk dat u niet op uw voet kunt staan
 • er ontstaat direct na het ongeval een forse zwelling boven of rond de enkelknobbel, met of zonder bloeduitstorting

Hoe ontstaat een gebroken enkel?

De meest voorkomende oorzaken van een gebroken enkel zijn:

 • een flinke verstapping
 • een val

Oorzaken van een verstapping of een val zijn:

 • ongelijk terrein door bijvoorbeeld scheefliggende stoeptegels, grasveldjes
 • een onverwachte of onbeheerste beweging, zoals tijdens het sporten
 • een klap of een schop tegen de enkel. Dit is een veel minder vaak voorkomende oorzaak en kan gebeuren tijdens sporten, zoals voetbal of hockey
 • een verkeersongeluk
 • een ongeval op het werk

Behandeling gebroken enkel

Een enkelbreuk is een breuk waarbij het belangrijk is dat deze zo goed mogelijk in de anatomische stand herstelt om op de middellange en lange termijn een goed resultaat te bereiken. Dit komt doordat een bot verplaatst kan zijn na een trauma. Ondanks dat een breuk normaliter goed hersteld, is de prognose vaak gelinkt aan de mate van eventuele kraakbeenbeschadiging die tijdens het trauma is opgelopen.