zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Eczeem

Inhoud

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont en je symptomen kunt hebben zoals jeuk, rode plekken, droge huid en schilfers. Vooral jeuk en rode plekken komen veel voor. Jeuk is erg hinderlijk en door te gaan krabben, kan een jeukende plek ook pijnlijk worden en opengaan. Hierdoor kunnen weer nieuwe irritaties ontstaan en krijg je een vicieuze cirkel. Ook zichtbare rode plekken op de huid of schilfers op de kleding zijn erg vervelend. Eczeem is niet leeftijdsgebonden. Iedereen kan er last van krijgen.

Eczeem kan ontstaan door een overmatige reactie van je immuunsysteem op een prikkel. Een prikkel kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan een stof waarmee je huid in aanraking komt zoals cosmetica, parfum, nikkel, lijm of zeep. Ook op omgevingsfactoren zoals zon, (koude) wind, warmte en (warm) water kan je huid overgevoelig reageren. Het kan ook erfelijk zijn. Je kunt er een aangeboren aanleg voor hebben doordat je ouders het hebben.

Oorzaken

Er zijn twee soorten eczeem. Ze hebben verschillende oorzaken.

Atopisch of constitutioneel eczeem
Deze vorm van eczeem wordt erfelijk bepaald. In sommige gevallen is de oorzaak onbekend. Deze vorm van eczeem komt met name voor bij kinderen. De begrenzing van het aangedane gebied is meestal onduidelijk. Jeuk is de belangrijkste klacht. Bij chronisch eczeem kan de huid ruw of grof worden.

Contacteczeem
Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Contacteczeem kan van het ene op het andere moment ontstaan.

Eczeem is niet besmettelijk. Je kunt het dus niet van iemand anders krijgen of aan iemand anders overdragen.

Wanneer moet je een arts raadplegen

Eczeem is in beginsel niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg bij open wondjes, aanhoudende of ernstige klachten altijd een arts.

Wat kun je er zelf aan doen

Zorg goed voor jouw huid en voorkom uitdroging door bijvoorbeeld geen zeep te gebruiken. Smeer de huid regelmatig in met een vette zalf of een vettende crème.

Wanneer je plotseling last krijgt van huiduitslag, kan er sprake zijn van contacteczeem. In dat geval moet je proberen voor jezelf te achterhalen welke stof de overgevoeligheidsreactie heeft veroorzaakt.

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Gebruik ik andere cosmetica?
  • Ben ik een andere handzeep, toiletzeep of een ander (af)wasmiddel gaan gebruiken?
  • Bestaat er samenhang tussen de klachten en het dragen van bepaalde sieraden?
  • Kom ik tijdens mijn werk met prikkelende stoffen in aanraking?

Als je één van deze vragen bevestigend kunt beantwoorden, dan is het mogelijk dat je de oorzaak van jouw klachten hebt gevonden. Probeer in het vervolg elk contact met deze stof te vermijden.