zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die van nature in het lichaam voorkomt en daarnaast wordt het cholesterol door het lichaam opgenomen uit voedsel. Cholesterol is onmisbaar voor het menselijk lichaam. Het speelt een belangrijke rol in het dagelijks functioneren van je lichaam. Het is nodig voor de opbouw van lichaamscellen, de productie van hormonen en het speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. Cholesterol zit in veel dierlijke en plantaardige producten die we eten maar het overgrote deel maakt het lichaam zelf.

Waar komt cholesterol vandaan?
Het cholesterol in het lichaam komt uit twee verschillende bronnen: 1/3 is afkomstig uit voeding en 2/3 wordt geproduceerd door de lever.

Gunstig effect op cholesterolgehalte

Geregelde lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op het cholesterolgehalte. Lichaamscellen krijgen meer zuurstof en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Als u te dik bent, is afvallen een goede remedie.

Voeding en uw cholesterolgehalte

Geef de voorkeur aan producten met onverzadigde vetten, zoals:

  • Plantaardige oliën
  • Walnoten
  • Vis
  • Dieetmargarine

Plantaardige oliën die in de fabriek gehard zijn, dat wil zeggen dat ze een vaste vorm hebben gekregen, zijn door dit hardingsproces van meervoudig onverzadigde vetten veranderd in verzadigde verbindingen (het 'harden' is namelijk het opvullen van de onverzadigde verbindingen met waterstof tot verzadigde verbindingen).

Verdere tips:

  • Beperk het gebruik van volvette zuivelproducten, vet vlees en vleeswaren, snacks en koekjes.
  • Vezelrijke voeding is prima. De onverteerbare vezels uit bijvoorbeeld volkorenproducten zorgen voor een betere darmwerking en helpen zo mee aan een verantwoord cholesterolgehalte.

Sommige voedingsmiddelen bevatten nogal wat cholesterol. Voorbeelden daarvan zijn eidooiers, niertjes, (kippen)lever, garnalen, paling, leverworst en leverpaté. Hoewel uit onderzoek is gebleken dat cholesterol uit de voeding niet zoveel invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed, bevelen voedingsdeskundigen toch aan om zuinig om te springen met deze voedingsmiddelen.