zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Bindweefselgezwel

Een fibroadenoom is een (in principe goedaardige) tumor van bindweefsel- en kliercellen. Ze komen vaak voor in de borstklier.

Het wordt gedefinieerd als abnormale proliferatie van fibrotisch weefsel. Het komt vaak voor bij jonge vrouwen (pre-menopausaal). Wanneer het zich bij onderzoek horizontaal presenteert is het meestal benigne. Wanneer het zich presenteert wordt er (bijna) nooit iets aan gedaan.

Fibroadenomen doen meestal geen pijn. Ze kunnen zich overal in de borst voordoen, maar bevinden zich het vaakst in het bovenste, buitenste gedeelte. Meestal zijn ze 1-5cm groot. Vaak is er meer dan één knobbel; ze kunnen in beide borsten zitten. Soms groeien er meervoudige fibroadenomen samen, in combinatie met een algehele verdikking van het borstweefsel.

De behandeling

Uw huisarts zal uw borsten onderzoeken en misschien een mammografie of een echo van het borstweefsel laten maken om de diagnose te bevestigen. Voor alle zekerheid kunnen er wat cellen uit de knobbel worden weggenomen om de diagnose te bevestigen en kanker uit te sluiten.

Kleine fibroadenomen hoeven meestal niet te worden behandeld. Ongeveer één op de drie fibroadenomen wordt kleiner of verdwijnt binnen twee jaar helemaal. Als u zich zorgen maakt of als de grootte toeneemt, zal uw arts u operatieve verwijdering van de knobbel aanraden. Hierna zal de knobbel microscopisch worden onderzocht. Meestal komen de fibroadenomen na behandeling niet meer terug.

 
Bindweefselgezwel behandeling
Bindweefselgezwel behandeling op de kaart
Google leads