zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Tanden bleken >> Hindeloopen
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

WITTE HEREN TANDARTSPRAKTIJK DE

Witherenstraat 1/A
8701JJ, BOLSWARD
Telefoon: 0515-238980
meer info >>
5.4Km

DUSSELDORP H W

Bredyk 6
8601ZD, SNEEK
Telefoon: 0515-415484
meer info >>
7.2Km

OZON TANDZORG NEDERLAND

Simmerdyk 6
8601ZP, SNEEK
Telefoon: 0800-4444448
meer info >>
7.3Km

PIJLMAN M

Rozengracht 23/25
8861EX, HARLINGEN
Telefoon: 0517-430363
meer info >>
19.3Km

NOORDBRUIS B

Voorstraat 70
8801LE, FRANEKER
Telefoon: 0517-390570
meer info >>
19.3Km


Tanden bleken informatie

Inhoud

Iedereen wil graag een stralend witte lach. Het gebit is immers een belangrijk visitekaartje als het om uw uiterlijk gaat. Met het bleken van tanden kan deze wens voor veel mensen in vervulling gaan. Deze behandeling zorgt ervoor dat de tanden meerdere tinten witter worden. Door verschillende oorzaken kunnen tanden in de loop der jaren gaan verkleuren. Voor sommige mensen kan dit dusdanige vormen gaan aannemen dat zij liever niet lachen uit schaamte hiervoor. Zeker voor deze mensen is het bleken van tanden een uitkomst. Maar ook voor mensen die over de kleur van hun tanden gewoon niet tevreden zijn biedt de behandeling mogelijkheden.

Waardoor verkleuren tanden?

Het is goed om te weten dat uw tanden bestaan uit tandbeen en glazuur. Het glazuur zit over het tandbeen. Het glazuur biedt bescherming tegen stoffen van buiten maar heeft zelf geen kleur, het is doorzichtig. De kleur van uw tand of kies wordt dan ook volledig bepaald door de kleur van het tandbeen.

De kleur van het tandbeen wordt in de eerste plaats erfelijk bepaald. De kleur van de tanden verschilt dus per individu. U kunt relatief gele tanden hebben ondanks prima leefgewoonten en een goede verzorging van uw gebit. Verder zijn bij iedereen de hoektanden vaak een paar tinten minder wit dan de andere tanden omdat het tandbeen van hoektanden dikker is.

Het verder verkleuren van tanden heeft één of meerdere van de onderstaande oorzaken.

  • Het ouder worden
  • Consumptie- en leefgewoonten
  • Ontwikkelingen in de jeugd
  • Dode tand
  • Amalgaamvulling

Methodes van tanden te bleken

Thuis bleken:
Hoewel er verschillende manieren zijn voor het bleken van tanden, zijn er maar een paar echt betrouwbaar. Bij de drogist kun je producten kopen waarmee je thuis zelf de tanden kunt bleken. Hoewel deze pakketten redelijk betaalbaar zijn, is het niet de beste manier om je tanden witter te krijgen. Doordat deze producten vaak lagere concentraties gebruiken van het middel dat de tanden witter moet maken, is de werkzaamheid minder. Sowieso is het beter om onder toezicht van de tandarts te bleken. De tandarts houdt de tanden en het tandvlees onder controle.

Bij de tandarts:
Bleken bij de tandarts gebeurd vaak bij lokale verkleuringen. Door de hogere concentraties peroxide die de tandarts gebruikt, vergeleken met de thuisbleekmiddelen, is er sneller resultaat te zien. Om het bleekproces te versnellen wordt een bleeklamp of laser gebruikt. Omdat er hogere concentraties peroxide gebruikt worden, is de kans op gevoeligheid bij tanden en tandvlees wel groter. Peroxide tast de slijmvliezen aan; daarom worden tandvlees en wangen tijdens de methode goed beschermd. Toch kan het voorkomen dat er een "lekkage" heeft plaatsgevonden. Hierdoor ontstaan tijdelijke witte plekjes op tong, tandvlees of lippen, die na enkele uren weer verdwijnen.

Met de bleeklepel (tandenmal):
Als de verkleuringen niet te ernstig zijn, kan dit van buitenaf gedaan worden met een zogenaamde "bleeklepel". De tandarts of mondhygiëniste maakt een afdruk van het gebit. Aan de hand van deze afdruk wordt een bleeklepel gemaakt. Dit is een zacht stukje kunststof in de vorm van het gebit. Deze krijgt men mee naar huis, samen met de bleekgel. De tandarts geeft aan hoe lang de lepel met de blekende gel in de mond moet blijven. Na enkele dagen tot weken is het resultaat te zien. Deze methode wordt vaak gebruikt om gebleekte tanden op kleur te houden.

Bleken van "binnenuit":
Als tanden verkleurd zijn door een wortelkanaalbehandeling, kan de tandarts de betreffende plek ook van binnenuit bleken. In de tand wordt een papje met bleekmiddel aangebracht, waarna de tand wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. In de dagen erna zal de tand geleidelijk lichter worden en na een eventuele nabehandeling wordt de tand afgesloten met een definitieve vulling.

Bleken dmv laser (whitening):
Een van de nieuwste technieken voor het veilig wit maken van tanden, is het bleken d.m.v. een laser. Hiermee wordt in slechts één behandeling van een uur, de verkleuringen van het glazuur teniet gedaan en het tandbeen lichter gemaakt. Met de laserlamp wordt de peroxidegel geactiveerd. Bij de afbraak van deze stof komt zuurstof vrij dat in het tandglazuur en tandbeen dringt. De moleculen zorgen ervoor dat de verkleuringen worden afgebroken zonder de structuur van de tanden aan te tasten. De combinatie van laserlamp en gel versterken het effect, waardoor de tanden acht tot negen tinten lichter kunnen worden. Vóór de behandeling wordt eerst het tandsteen verwijderd, waarna de tanden worden gepolijst. Na de behandeling volgt nog een fluoridebehandeling om de gevoeligheid van de tanden te verminderen.

Is het bleken van tanden gevaarlijk?

Het bleken van tanden lijkt een ontwikkeling van de laatste jaren. De techniek hiervoor wordt echter al zo'n 100 jaar in de tandheelkunde toegepast. Er zijn dan ook geen schadelijke effecten (op de lange termijn) bekend. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van het bleken van tanden waaruit is gebleken dat:

  • De hardheid van het glazuur behouden blijft.
  • Er in hele lichte mate bouwstoffen aan het glazuur worden onttrokken wat echter binnen 24 uur al weer is hersteld door mineralen uit het speeksel.
  • Bij een behandeling de calcium/fosfaat verhouding in het glazuur verandert in dezelfde mate als na het drinken van beetje cola.
  • Vullingen, bruggen en plaatjes e.d. niet worden beschadigd.

Het bleken van tanden heeft dus geen blijvend effect op de structuur van het gebit mits voor de behandeling met een verantwoorde concentratie waterstofperoxide in de bleekgel en met ongevaarlijk licht wordt gewerkt. Verder moet de gel PH neutraal zijn dat wil zeggen het mag geen zure stoffen bevatten die de tanden zouden kunnen beschadigen.