zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Verslavingszorg >> Ammerzoden
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

NOVADIC-KENTRON NETWERK VOOR VERSLAVINGSZORG

Rompertsebaan 12
5231GS, DEN BOSCH
Telefoon: 073-6409696
meer info >>
9.3Km

IRISZORG VERSLAVINGSZORG EN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG

Prinses Beatrixlaan 25
4001AG, TIEL
Telefoon: 0344-620175
meer info >>
12.7Km

VOORKOM STICHTING VERSLAVINGSPREVENTIE

Pelmolen 8
3994XZ, HOUTEN
Telefoon: 030-6373144
meer info >>
29.8Km

NOVADIC-KENTRON NETWERK VOOR VERSLAVINGSZORG

Edisonlaan 15
5021MA, TILBURG
Telefoon: 013-5837500
meer info >>
32.0Km

IRISZORG VERSLAVINGSZORG EN MAATSCHAPPELIJKE OPVANG

Nieuwe Dukenburgseweg 15
6534AD, NIJMEGEN
Telefoon: 024-8908401
meer info >>
32.7Km


Verslavingszorg informatie

Inhoud

De term verslaving verwijst naar gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden. Voorbeelden zijn verslavingen aan alcohol, drugs, medicijnen, gokken, eet- en seksverslavingen.

Er wordt van verslaving gesproken als iemand:

  • Steeds meer nodig heeft van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken.
  • Ontwenningsverschijnselen krijgt bij niet gebruiken. Dit kunnen lichamelijke verschijnselen zijn, zoals zweten of trillen. Of geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken.
  • Gebruikt om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Iemand moet gebruiken om zich goed te voelen.

Het overwinnen van een verslaving kan een jarenlang proces zijn. Het betekent vaak dat iemand opnieuw inhoud moet geven aan zijn of haar leven. De mate waarin dit haalbaar is, verschilt per persoon. Sommige verslaafden overwinnen hun verslaving en kunnen zonder het middel leven, anderen zullen met hun verslaving moeten leren omgaan.

Hoe langer iemand verslaafd is, hoe lastiger het is om het patroon te doorbreken. Ook wanneer iemand eenmaal van het middel af is, blijf hij of zij extra gevoelig voor het middel.

Ambulante en intramurale zorg

Het aanbod in de verslavingszorg varieert.

Ambulante zorg
Onder ambulante zorg wordt een regionale voorziening verstaan. Doel hiervan kan zijn: opvang, verzorging en/of behandeling van verslaafden. Het betreft voorzieningen die de verslaving min of meer accepteren en proberen te voorkomen dat de verslaafde verder achteruitgaat in lichamelijk en sociaal opzicht. Daarnaast betreft het hulpverleningsinstellingen die meer op behandeling gericht zijn. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de Consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs (CAD?s).
Doelen van ambulante zorg kunnen zijn:

  • Ingrijpen bij acute problemen
  • Hulp bij afkicken
  • Verbeteren van de kwaliteit van leven
  • Reguleren van gebruik
  • Voorkomen van (verdere) schade aan de gezondheid
  • Bemoeizorg: probleemgebruikers bereiken die zichzelf niet melden
  • Preventie


Intramurale zorg
Intramurale zorg is intensiever dan ambulante zorg en vindt plaats in een ziekenhuis of instelling. Intramurale zorg is crisisopvang, lichamelijke ontwenning en behandeling in klinieken, therapeutische gemeenschappen of op een afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Intramurele zorg is gericht op voorbereiding op terugkeer naar de maatschappij.

Afkickkliniek

Een afkickkliniek is een specialistisch gedeelte binnen de verslavingszorg. Een afkickkliniek staat voor deskundige en professionele verslavingszorg waar mensen terecht kunnen met uiteenlopende verslavingen (bijvoorbeeld gokverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving, gameverslaving, medicijnverslaving of stoppen met roken). Een afkickkliniek is afgestemd individuele hulp bij verslaving.

Beperken schade gezondheid

Wanneer het niet lukt om te stoppen met drugs dan is behandeling gericht op het beperken van schade aan de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dit gebeurt onder andere door:

  • Drugsgebruikers hun gebruikte spuiten gratis te laten omwisselen voor nieuwe steriele spuiten. Dit gebeurt om de kans op besmetting met hiv of hepatitis B of C te verkleinen.
  • Methadon en heroïne aan zwaarverslaafden te geven.
  • Te zorgen voor speciale gebruikersruimten.

Wordt verslavingszorg vergoed?

In de verslavingszorg zijn verschillende particuliere instanties en instellingen die vanuit de overheid gesubsidieerd worden. Vaak worden behandelingen vergoed, maar het is belangrijk om eerst contact op te nemen met de ziektekostenverzekeraar om vervelende situaties te voorkomen.