zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Scootmobiel >> Hengelo
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

BETER MOBIEL / SCOOTMOBIELEN

Max Planckstraat 44
2041CZ, ZANDVOORT
Telefoon: 023-5735735

COMFORTABEL LEVEN

Krijgershoek 34
6191HC, BEEK (LB)
Telefoon: 046-7112029

ELEKTRISCHE SCOOTER WINKEL BV

Zeeburgerpad 55
1019AC, AMSTERDAM
Telefoon: 020-7163915

FORD & MANGO DEALER AUTO VD BURGH

Sportlaan 1
3299XG, MAASDAM
Telefoon: 078-6761000

GABRIEL MOBILITEIT EN LEASE

Wethouder Sangersstraat 40
6191NA, BEEK (LB)
Telefoon: 046-4372727


Scootmobiel informatie

Inhoud

Een scootmobiel is een driewielige, vierwielige of vijfwielige (sinds 2008 in Nederland) scooter met een elektrische aandrijving welke momenteel hoofdzakelijk wordt gebruikt door mindervaliden of mensen met een mobiliteitsbeperking. De eerste types scootmobielen werden gekenmerkt als "invalidenkarretjes". Ze waren stug, oncomfortabel en door hun uiterlijk, beperkte snelheid en beperkte actieradius niet geliefd. In de loop der jaren is de scootmobiel door grote veranderingen en modernisering populair geworden bij voornamelijk ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking. De scootmobiel heeft een maximumsnelheid van ongeveer 25 km per uur en een actieradius van meer dan 100. Scootmobielen worden voornamelijk gebruikt door mensen die niet meer kunnen fietsen en wel graag nog zelfstandig en mobiel willen zijn. Met een Scootmobiel die harder gaat dan 15 km/h kan een fietser er goed naast rijden.

Er zijn grofweg 2 soorten scootmobielen. Vaste scootmobielen en opvouwbare scootmobielen. De vaste scootmobielen hebben een grotere actieradius en een hogere snelheid. Ook bieden ze vaak meer comfort en hebben verlichting, richtingaanwijzers en remlichten.
De opvouwbare scootmobielen zijn in meerdere handzame delen makkelijk uit elkaar te halen en passen in de kofferbak van een auto. Dit maakt het ideaal om ze mee te nemen voor een dagje uit.

Het aantal scootmobielen is de laatste jaren in Nederland sterk toegenomen doordat gemeenten in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten en de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) deze vervoermiddelen in bruikleen aan ouderen verstrekken. Tegenwoordig gaat dit gepaard met een inkomensafhankelijke eigen bijdrage per 4 weken. Een Scootmobiel via PGB, Persoons gebonden budget, is ook mogelijk. Mensen met een WMO indicatie mogen dan zelf een Scootmobiel en leverancier uitzoeken mits het onderhoud en verzekering voor minimaal 5 jaar is afgekocht.

Scootmobielen mogen in Nederland rijden op de rijbaan, (brom-)fietspad of trottoir. Op het trottoir geldt een maximumsnelheid van 6 km/h.

Door de toename zijn er in de afgelopen jaren veel scootmobielclubs opgericht die scootmobieltochten organiseren. Het is een moderne vorm van een gehandicaptenvoertuig.

Verzekering

Een Scootmobiel met minimaal WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd zijn. Bij deze verzekering wordt de schade van de tegenpartij vergoed. Een zogenaamde all-risk verzekering is ook mogelijk. Bij deze verzekering wordt ook de schade aan uw scootmobiel verzekerd.
Er zijn verzekeringspartijen die Scootmobielen verzekeren. Het is dus niet hetzelfde als een brommer verzekering. Wel dient er een verzekeringsplaatje (deze ontvangt u van de verzekeraar) op de Scootmobiel gemonteerd te worden. Jaarlijks ontvangt u een nieuw plaatje.
Uw Scootmobiel WA verzekeren kost ongeveer ?4,- per maand.

Techniek

De meeste scootmobielen bevatten twee accu's van 12 volt die een elektromotor van 24 volt van spanning voorziet. Deze accu's gaan bij normaal gebruik gemiddeld 3 a 4 jaar mee. Er zijn 2 soorten accu´s voor scootmobielen op de markt namelijk AGM of lood accu´s en GEL accu´s. Gel accu´s hebben als voordeel dat ze een langere levensduur hebben. Het nadeel is dat ze wat duurder zijn dan de AGM accu´s. De meeste grotere scootmobielen worden standaard al geleverd met Gel accu´s.

De snelheid wordt bepaald met een handvat, pedaal of potmeter. De meeste scootmobielen hebben geen remhendel. Remmen gaat door middel van de elektromotor. Enkel het 'gas' loslaten zorgt voor de vertraging.

Regels

De gebruiker van de scootmobiel is een bestuurder. Hij mag gebruik maken van de rijbaan, het (brom)fietspad en het voetpad of trottoir, maar niet van de auto(snel)weg of wegen die verboden zijn voor fietsers én bromfietsers. Op het trottoir gedraagt de scootmobielbestuurder zich als een voetganger (max. snelheid 6 km/h), daarbuiten als bestuurder. Met een scootmobiel mag je supermarkten, grote warenhuizen en ziekenhuizen binnenrijden. Bij gewone winkels en openbare gebouwen zoals musea en gemeentelijke gebouwen moet je de scootmobiel soms buiten laten staan. Bij musea moet je vaak grote afstanden overbruggen en daarom kun je hier vaak overstappen in de daar aanwezige museumrolstoel. Net als al het andere verkeer moet een scootmobiel voorzien zijn van verlichting aan de voor en achterkant wanneer men in het donker gebruik wil maken van de scootmobiel.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: M. Krijn - Specialist in scootmobielen