zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

HANK HUISARTSPRAKTIJK EN APOTHEEK

Pastoor Lipsplantsoen 1
4273XX, HANK
Telefoon: 0162-402352
meer info >>
5.6Km

HUISARTSENPRAKTIJK DE DOKTERSHOED - PRAKTIJK RICHTER

Raadhuislaan 2/022
4251VS, WERKENDAM
Telefoon: 0183-508000
meer info >>
6.5Km

GRIFFIOEN J P

Lombardstraat 5
4201BH, GORINCHEM
Telefoon: 0183-632122
meer info >>
6.9Km

BRAKEL HUISARTSENPRAKTIJK J H VEERMAN HUISARTS

Wilhelminalaan 9
5306XA, BRAKEL
Telefoon: 0418-671250
meer info >>
10.0Km

HUISARTSPRAKTIJK HERWIJNEN

Zworrelstraat 81
4171AH, HERWIJNEN
Telefoon: 0418-581250
meer info >>
13.0Km


Informatie over Winterdepressie

Inhoud

In Nederland alleen al hebben 1,2 miljoen Nederlanders depressieve klachten tijdens het najaar, de winter en het vroege voorjaar dit wordt een winterdepressie of seizoensgebonden depressie genoemd. Seizoensgebonden stemmingswisselingen komen in een veel langere periode voor dan alleen de winter- periode waarom de naam winterdepressie ervoor gekozen is, is onduidelijk. In de medische wereld wordt dit Seizoensafhankelijke Depressie/Seasonal Affective Disorder, kortweg 'SAD', genoemd en waarbij de depressieve verschijnselen overgaan als de dagen weer langer worden.

Iedereen kan een winterdepressie krijgen maar het zijn vooral vrouwen in de leeftijd van 13 tot en met 55 jaar dier er een grotere gevoeligheid voorhebben.

Symptomen

De voornaamste symptomen van een winterdepressie zijn:

  • (Extreme) vermoeidheid
  • Veel slapen en slapeloosheid
  • Een verschuiving van het dag-nacht ritme
  • Veel eten of een gebrek aan eetlust (over het algemeen meer en koolhydraatrijk willen eten. Minder willen gaan eten is eerder een kenmerk van een niet seizoensgebonden depressie)
  • Prikkelbaarheid
  • Somberheid, neerslachtigheid
  • Neiging zichzelf terug te trekken.

Oorzaken

De oorzaak van een seizoensgebonden depressie heeft waarschijnlijk te maken met de veranderende hoeveelheid licht tijdens de verschillende seizoenen. Hierdoor ontstaat een ontregeling van het dag-nachtritme. Die ontregeling is van invloed op zowel de slaap als op de stemming.

Het hormoon melatonine, dat 's nachts wordt aangemaakt, speelt bij de ontregeling van het dag-nachtritme waarschijnlijk een grote rol.

Therapeutische middelen

Lichttherapie
Omdat veel (zon)licht een middel is om de klachten van een winterdepressie/SAD te verminderen wordt voor mensen die hier last van hebben voorgesteld ze te behandelen door hen iedere dag enige tijd (30-60 minuten) aan intens kunstlicht (10.000 lux) bloot te stellen. Dit licht moet in de ogen vallen, maar het is niet nodig om direct in het licht te kijken. Voor zo'n lichttherapie behandeling zijn speciale lampen verkrijgbaar. Dit loopt via geestelijke gezondheidszorg, huisarts en/of ziekenhuis. De lichtkleur speelt geen grote rol, wel de intensiteit van het licht.

Cursussen en trainingen bij instellingen voor geestelijke gezondheidszorg
Bij vrijwel iedere instelling voor geestelijke gezondheidszorg worden trainingen en cursussen gegeven voor het aanpakken van lichte psychische klachten zoals een winterdepressie.

Antidepressiva
Winterdepressie kunnen ook behandeld worden met antidepressiva. Een nadeel van antidepressiva zijn de mogelijke bijwerkingen. Ook kan het enkele weken duren voordat men daadwerkelijk een positieve werking ervaart van het medicijn.

Sint-Janskruid
In de kruidengeneeskunde wordt Sint-Janskruid als middel tegen depressie genoemd. Het moet, net als farmaceutische antidepressiva, enige weken worden ingenomen voordat het gaat werken. Er is aangetoond dat St. Janskruid chemische stoffen bevat die verwant zijn aan gangbare antidepressiva en een duidelijk effect hebben bij depressieve klachten.

Praten
Praten lucht op! Door te praten over het probleem wordt tevens aangegeven dat er problemen zijn. Door hardop te denken wordt inzichtelijker wat de klachten zijn en hoe erg ze zijn. Er rust nog altijd een taboe op psychische problemen waardoor veel mensen niet over hun problemen durven te praten uit schaamte of uit angst 'gek' gevonden te worden. Die angst moet opzij gezet worden. Praten is goed.