Transpiratie - Eemnes, Utrecht

Op deze pagina ontdekt u de beste transpiratiespecialisten van Eemnes, Utrecht, die u begeleiden bij het effectief beheersen van overmatige transpiratie. Vergelijk hun expertise en vindt de professional die het beste bij uw behoeften past.

Uitgelichte Transpiratie specialisten in Eemnes

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Transpiratie

Transpireren (ook wel zweten genoemd), is een normale, gezonde, biologische lichaamsfunctie. Mensen transpireren om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Zweetklieren komen over de gehele huid voor, maar in de handen, voeten en oksels zijn de meeste zweetklieren aanwezig. Iedereen transpireert en dit proces kan al een paar maanden na de geboorte beginnen. Pas in de puberteit ontstaat lichaamsgeur als gevolg van transpiratie. Zweet bestaat vooral uit water en zout, maar het bevat ook orthocresol en paracresol (die beiden een antiseptische werking hebben). Afhankelijk van de omstandigheden; zoals de temperatuur en de mate van lichamelijke inspanning of gesteldheid (ziekte, stress etc.) produceert een mens per etmaal tussen de 100 en 8000 ml zweet. Er zijn twee soorten zweetklieren:

  • 1. Exocriene zweetklieren die over het hele lichaam voorkomen en een belangrijke rol spelen in de regulatie van de lichaamstemperatuur;
  • 2. Apocriene zweetklieren die de bekende zweetlucht produceren. Zij bevinden zich niet over het hele lichaam, maar in bepaalde regio's van de huid. Zoals de oksels, de huid rond de anus en rond de tepels. Apocrien zweet wordt gedurende de hele dag in kleine hoeveelheden geproduceerd en wordt nauwelijks beïnvloed door inspanning of emoties.
Geurend zweet wordt zeer onterecht door de omgeving al snel geassocieerd met onvoldoende lichamelijke verzorging. Natte transpiratie wordt geassocieerd met angst en lage betrouwbaarheid. Of transpiratie als storend wordt ervaren, is sterk afhankelijk van persoon en omgeving. Ondanks dat veel mensen last hebben van overmatig zweten wordt er niet makkelijk over gesproken.

Aandoeningen die veelal behandeling vergen

  • Hyperhidrose: overmatig zweten. Dit kan gelokaliseerd zijn (oksels, handpalmen of voeten) of gegeneraliseerd.
  • Anhidrose: niet kunnen zweten. Kan voorkomen bij bepaalde congenitale syndromen (vormen van ectodermale dysplasie) of bij zenuwbeschadigingen.
  • Bromhidrose: onaangename lichaamsgeur, onaangenaam ruikend zweet. Dit kan het gevolg zijn van bacteriële kolonisatie op de huid of (zeldzaam) van stofwisselingsziektes.
  • Chroomhidrose: gekleurd zweet.
  • Bij cystische fibrose kan het zout niet goed uit het zweet gehaald worden.
  • Dyshidrotisch eczeem is een eczeem met blaasjes aan handpalmen en voetzolen. Vaak is er ook sprake van overmatig zweten (hyperhidrose).
  • Miliaria is een huidaandoening met blaasjes als gevolg van verstopte zweetkliertjes.