zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Steenpuist behandeling >> Serooskerke Schouwen
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

AUDIER APOTHEEK EN HUISARTSPRAKTIJK M W

Heereweg 16
4317AK, NOORDGOUWE
Telefoon: 0111-401480
meer info >>
4.5Km

BAELDE HUISARTSPRAKTIJK

Pieterstraat 88
3248BH, MELISSANT
Telefoon: 0187-601752
meer info >>
11.4Km

GRAAFLAND H C

Voorstraat 13
3247CD, DIRKSLAND
Telefoon: 0187-601227
meer info >>
12.9Km

HUISARTSENPRAKTIJK OUDE TONGE

West Achterweg 10
3255AZ, OUDE-TONGE
Telefoon: 0187-641033
meer info >>
20.7Km

HUISARTSENPRAKTIJK DEN BOMMEL

Schaapsweg 26
3258AW, DEN BOMMEL
Telefoon: 0187-611306
meer info >>
25.7Km


Informatie over Steenpuist

Inhoud

Een steenpuist of furunkel is een ontstoken haarzakje in de huid en is een acute, necrotiserende vorm van een folliculitis (een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje). De ontsteking ontstaat door een infectie met stafylokokken en is besmettelijk bij openbreken.

De bacterie komt bij veel mensen echter op de huid voor zonder dat ze er last van hebben, vooral in de neus en in het kruis. Steenpuisten ontstaan vooral in de nek, het gezicht en op borst en billen. Wrijving van de huid langs kleding en vochtigheid zijn bevorderende factoren. Steenpuisten danken hun naam aan het feit dat de ontstoken plek erg hard kan worden.

Herkenning

Een steenpuist is te herkennen aan een rode, harde en pijnlijke plek in de huid. Vaak is dit in de oksels, tussen de billen of liezen. Na een paar dagen rijpt de steenpuist en ontstaat een zwarte, harde plek die uiteindelijk openbarst. Hieruit komt een necrotische prop, gevolgd door etter, een geelwitte soms wat bloederige dikke vloeistof, die naast dode witte bloedcellen ook de veroorzakende bacteriën bevat.

Behandeling

Steenpuisten genezen doorgaans zonder speciale behandeling. Behandeling met trekzalf zoals die vroeger veel toegepast werd, wordt tegenwoordig niet veel meer gepropageerd. Bij algemeen ziekzijn zal veelal met orale antibiotica behandeld worden. Om herinfectie van naastliggende haarzakjes bij openbreken van de steenpuist te voorkomen is het zaak steenpuisten voorzichtig te behandelen:

  • De huid rond de steenpuist kan worden ontsmet;
  • De steenpuist kan worden afgeplakt met een gaasje, om besmetting te voorkomen.

Wanneer moet u een arts raadplegen

Als u een steenpuist in het gezicht heeft, of als er meerdere steenpuisten dicht bij elkaar ontstaan (dit wordt een negenoog genoemd), is het raadzaam een arts te bezoeken. Dit in verband met de grotere kans op verspreiding van de bacteriën in de bloedbaan. Als u zich erg ziek voelt door een steenpuist of als steenpuisten regelmatig terugkeren is het verstandig een arts te raadplegen.

Wat kunt u er zelf aan doen

  • Een steenpuist moet de kans krijgen om volledig rijp te worden. Als u door knijpen of prikken dit proces probeert te versnellen, wordt de kans op verdere besmetting groter. U kunt daarom beter niet proberen de steenpuist te openen.
  • Houd het gebied rondom de steenpuist heel goed schoon met water en zeep. Doe dit totdat de puist helemaal rijp is en openbarst.
  • Dek de steenpuist goed af met een gaasje om besmetting te voorkomen.
  • De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen. Dit werkt bovendien pijnstillend.
  • Was ook uw handen regelmatig met water en zeep.
  • Draag liever geen knellende of schurende kleding.