Reisziekte - Friesland

Op deze pagina vindt u een zorgvuldig geselecteerde lijst van de beste specialisten op het gebied van reisziekte in Friesland. Ontdek betrouwbare expertise en advies voor een zorgeloze reiservaring, waar u ook naartoe gaat.

Uitgelichte reisziekte specialisten in Friesland

Vind een reisziekte specialist in uw gemeente

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Reisziekte

Reisziekte is zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. Het is de misselijkheid en het draaierige gevoel dat ontstaat tijdens het reizen met bijvoorbeeld een auto, boot of vliegtuig. Het begint ermee dat iemand duizelig en misselijk wordt. De signalen van het evenwichtsorgaan en de waargenomen horizon komen niet meer met elkaar overeen. Zeeziekte komt bijvoorbeeld voor op zee wanneer een schip over de lengte- en breedte-as beweegt bij ruwe zee. Ook in andere transportmiddelen zoals bijvoorbeeld auto, bus of vliegtuig komt het voor. In elk vervoermiddel dat schommelt kan men ziek worden, dus ook bij het berijden van dieren, zoals te paard of op een olifant of kameel, maar ook tijdens een ritje in een achtbaan of draaimolen. Doorgaans begint de patiënt op te knappen zodra de beweging stopt, een malaisegevoel kan echter nog uren blijven bestaan. Bewegingsziekte kan ook optreden door het kijken naar films, die zijn opgenomen met een niet-stilstaande camera, en bij het spelen van sommige videospellen.

Oorzaken

Reisziekte ontstaat door bewegingen of schommelingen. Het heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Het evenwichtscentrum in de hersenen ontvangt informatie over de beweging van het lichaam en de omgeving, en over de stand van het lichaam. Deze informatie komt van het evenwichtsorgaan, de ogen en de gevoelszenuwen die zich in spieren en gewrichten bevinden. Vaak treedt er eerst duizeligheid op. Als het vaker gebeurt, leidt het tot misselijkheid en braken. Misselijkheid en overgeven zijn dan ook de meest bekende en vervelende gevolgen van reisziekte. Niet iedereen is (even) gevoelig voor reisziekte. De klachten verdwijnen zodra de beweging van het vervoermiddel stopt. Kinderen (tussen de 2 en 10 jaar) hebben vaker last van reisziekte dan ouderen, omdat bij hen het evenwichtsorgaan nog niet voldoende is ontwikkeld.