Uitgelichte reisziekte specialisten
Maassluis,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Den Haag,
Zuid-Holland
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
De Bilt,
Utrecht
Hr H.B. Burggraaff en Mw M.L. Bos, verloskundige huisartsen
Amsterdam,
Noord-Holland
Vind een reisziekte specialist in uw regio
Informatie over reisziekte
Reisziekte
Reisziekte is zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. Het is de misselijkheid en het draaierige gevoel dat ontstaat tijdens het reizen met bijvoorbeeld een auto, boot of vliegtuig. Het begint ermee dat iemand duizelig en misselijk wordt. De signalen van het evenwichtsorgaan en de waargenomen horizon komen niet meer met elkaar overeen. Zeeziekte komt bijvoorbeeld voor op zee wanneer een schip over de lengte- en breedte-as beweegt bij ruwe zee. Ook in andere transportmiddelen zoals bijvoorbeeld auto, bus of vliegtuig komt het voor. In elk vervoermiddel dat schommelt kan men ziek worden, dus ook bij het berijden van dieren, zoals te paard of op een olifant of kameel, maar ook tijdens een ritje in een achtbaan of draaimolen. Doorgaans begint de patiënt op te knappen zodra de beweging stopt, een malaisegevoel kan echter nog uren blijven bestaan. Bewegingsziekte kan ook optreden door het kijken naar films, die zijn opgenomen met een niet-stilstaande camera, en bij het spelen van sommige videospellen.
Oorzaken
Reisziekte ontstaat door bewegingen of schommelingen. Het heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Het evenwichtscentrum in de hersenen ontvangt informatie over de beweging van het lichaam en de omgeving, en over de stand van het lichaam. Deze informatie komt van het evenwichtsorgaan, de ogen en de gevoelszenuwen die zich in spieren en gewrichten bevinden. Vaak treedt er eerst duizeligheid op. Als het vaker gebeurt, leidt het tot misselijkheid en braken. Misselijkheid en overgeven zijn dan ook de meest bekende en vervelende gevolgen van reisziekte. Niet iedereen is (even) gevoelig voor reisziekte. De klachten verdwijnen zodra de beweging van het vervoermiddel stopt. Kinderen (tussen de 2 en 10 jaar) hebben vaker last van reisziekte dan ouderen, omdat bij hen het evenwichtsorgaan nog niet voldoende is ontwikkeld.
Hoe is reisziekte te voorkomen
Je kunt reisziekte voorkomen door een half uur voor vertrek een lichte maaltijd zonder koffie of alcohol te gebruiken. Zorg voor voldoende frisse lucht in het vervoermiddel. Het zelf besturen van de auto is heel effectief. Wanneer dat niet mogelijk is, ga dan voorin de auto of bus zitten en kijk met de bestuurder mee naar voren. Uiteraard is het beter om zo min mogelijk kronkelweggetjes te rijden. Reis je met de boot, zoek dan die plek met de meeste frisse lucht en de minste schommelbewegingen. Een goede plaats is het midden van een buitendek. Het is belangrijk dat je tijdens het reizen per auto of bus naar buiten blijft kijken en geen intensieve dingen doet, bijvoorbeeld lezen. Het is ook onverstandig om achterin te gaan zitten of om voor het vertrek een zware, vetrijke maaltijd te nuttigen. Drink voor of tijdens de reis ook liever geen alcohol of koolzuurhoudende dranken. Bewegingsziekte wordt veroorzaakt door bewegingen. Daarom is het raadzaam op de minste bewegende delen van boot, vliegtuig of auto te gaan zitten. Er zijn medicijnen die de kans en het ontstaan van reisziekte kunnen verminderen. Een huismiddeltje dat gebruikt kan worden om reisziekte tegen te gaan is door middel van gember (bijvoorbeeld door er thee van te maken). De meeste mensen wennen na verloop van tijd aan de nieuwe bewegingen. In dat geval is het dus gewoon een kwestie van tijd. Ga vooraan in de auto of bus zitten; daar ziet u de hobbels (bewegingen) aankomen. Als u tijdens een reis misselijk wordt, kunt u het beste een koekje of stukje droog brood of wat fruit eten. Doordat de maag het voedsel moet verteren, vermindert het gevoel van misselijkheid. Het fixeren van de ogen op een vast punt kan enig houvast bieden aan het in verwarring gebrachte evenwichtscentrum.
Symptomen
Misselijkheid,braken, je 'hondsberoerd' voelen, zuchten, geeuwen, meer speekselvloed lusteloos en apathisch worden, slaperigheid, minder geïnteresseerd, hyperventilatie bleekheid (tot groen aan toe), transpireren,winderigheid, kokhalzen, braken, volledige uitputting.
Behandeling
Bewegingsziekte is in principe niet ernstig. Meestal verdwijnen de klachten na enige tijd en zeker als men niet meer aan de beweging wordt blootgesteld. Bij iedereen kan reis- of bewegingsziekte worden opgewekt. Ongeveer 70% van de bevolking is licht gevoelig, 25% gevoelig en 5% is erg gevoelig voor reisziekte. Kinderen tussen de 2 en 12 jaar zijn er het meest gevoelig voor. Op het moment dat u last heeft van bewegingsziekte is het enige raadzame wat u kunt doen, ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk niet meer aan het ziekmakende bewegingspatroon wordt blootgesteld. Als dat niet mogelijk is, kunt u het best gaan liggen en zo veel mogelijk hoofdbewegingen vermijden. Ook afleiding kan de klachten doen verminderen. Het is dus verstandig ergens mee bezig te zijn, maar het is beter om niet te gaan lezen, schrijven of handwerken Soms kan concentratie op een meebewegend object, bijvoorbeeld de bodem van de boot de klachten doen afnemen. Ook kan concentreren op een vast punt zoals de horizon de klachten doen afnemen. Vermoeidheid en alcohol bevorderen het ontstaan en onderhouden van de klachten. Preventie is in dit geval vaak beter dan genezen. Als u, of uw medereiziger, gevoelig bent voor reisziekte neem dan vooraf een middel in die cyclizine, meclozine of cinnarizine bevatten. U kunt er suf of slaperig van worden. Als u zelf een voertuig bestuurt mag u dit soort middelen niet innemen.
Reisziekte video's
PAl-4-deskundige over reisziekte
Reisziekte, wat kunt u hier aan doen?