Uitgelichte Nefrotisch syndroom specialisten in Tilburg
Veenendaal Huisartsenpraktijk D van
Tilburg,
Noord-Brabant
Tilburg,
Noord-Brabant
Tilburg,
Noord-Brabant
Tilburg,
Noord-Brabant
Tilburg,
Noord-Brabant
Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving
Bekijk ook:
Nefrotisch Syndroom
De naam nefrotisch syndroom wordt gebruikt voor een aandoening met een combinatie van verschijnselen, waarvan de oorzaak in de nieren ligt. De kenmerken zijn:
- voortdurend eiwitverlies in de urine (proteïnurie) van meer dan 3.5 gram per 24 uur
- een te laag eiwitgehalte in het bloed, met name een verlaagd albuminegehalte (hypalbuminemie) vochtophoping in de weefsels of buikholte als direct gevolg van het tekort aan albumine (oedeem)
- een te hoog vetgehalte in het bloed (hyperlipidemie) De lever compenseert het verlies van eiwitten door deze steeds meer aan te maken, maar tegelijkertijd produceert de lever ook meer vetten en cholesterol.
Oorzaak
Bij ongeveer één derde van de patiënten die lijdt aan het nefrotisch syndroom is een duidelijk herkenbaar ziektebeeld verantwoordelijk voor het eiwitverlies via de nieren: we spreken dan van een secundair nefrotisch syndroom. Bij de overige patiënten is er in eerste instantie geen duidelijke oorzaak aan te geven: het primair of idiopathisch nefrotisch syndroom, deze diagnose kan alleen gesteld worden na histologisch onderzoek van een nierbiopt. De belangrijkste oorzaken van een secundair type zijn maligniteiten (kanker), zoals lymfeklierkanker (ziekte van Hodgkin) en infecties, zoals hepatitis B. Daarnaast zijn er een aantal primaire oorzaken van een nefrotisch syndroom, hierbij is het niet duidelijk wat de oorzaak is van het nierlijden. Voorbeelden zijn de 'minimal change' nefropathie (de belangrijkste oorzaak van het nefrotisch syndroom bij kinderen en jonge volwassenen) en membraneuze glomerulonefritis (waarbij meer dan 80% van de patiënten ouder dan 30 jaar is). Ook bestaat er een aangeboren vorm van het nefrotisch syndroom, het congenitaal nefrotisch syndroom; dat kan erfelijk zijn, maar dit hoeft niet.