zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

VERBOON & STEENHOVEN VD HUISARTSENPRAKTIJK

Terschellingkade 5
3446BK, WOERDEN
Telefoon: 0348-417035
meer info >>
2.2Km

MEDISCH CENTRUM HOFPLEIN

Hofplein 8
3417JN, MONTFOORT
Telefoon: 0348-476820
meer info >>
3.3Km

OUDE OPHUIS-VAN DAEL M G EN VRIES A DE

Hofplein 6
3417JN, MONTFOORT
Telefoon: 0348-476830
meer info >>
3.3Km

HARMELEN HUISARTSENPRAKTIJK

Dorpsstraat 179
3481EE, HARMELEN
Telefoon: 0900-4441241
meer info >>
3.8Km

MEDISCH CENTRUM MOLENVLIET

Molenvlietbrink 13
3448HT, WOERDEN
Telefoon: 0348-410762
meer info >>
3.8Km


Informatie over Maagzweer

Een maagzweer (Latijn: ulcus ventriculi of ulcus pepticum) is een zweer in de maagwand. Het slijmvlies is beschadigd en door de inwerking van maagzuur, verterende enzymen en soms ook van de bacterie Helicobacter pylori, geneest deze wond slecht.

Prikkelende stoffen zoals pijnstillers (NSAID's) en alcohol kunnen een rol spelen in het ontstaan. De combinatie met bloedverdunners of prednisolon vergroot het risico op verergering van de zweer of bloedingen. In normale situaties is de maagwand door het beschermende maagslijmvlies hiertegen bestand.

Ook roken en het gebruik van weinig fruit is geassocieerd met een verhoogde kans op het ontstaan van maagzweren. Een vaak gehoorde opvatting is dat een maagzweer het gevolg is van stress, maar dit is niet aangetoond.

Symptomen

Een maagzweer geeft pijn in de bovenbuik. De pijn wordt vaak 's nachts erger en vermindert na het eten.
Behalve pijn komen als klachten voor:

  • zuurbranden;
  • veel oprispingen;
  • speekselvloed;
  • trage stoelgang.

Mensen die een maagzweer hebben, kunnen bepaalde stoffen, zoals alcohol, koffie en scherpe kruiden vaak slecht verdragen.

Behandeling

Als een infectie met de Helicobacter pylori de oorzaak is van de maagzweer, wordt een speciale medicijnkuur voorgeschreven. Deze kuur bestaat meestal uit een combinatie van twee verschillende soorten antibiotica samen met een maagzuurremmer. Deze kuur duurt meestal zeven tot tien dagen. In circa 90 procent van de gevallen is de Helicobacter pylori na deze medicijnenkuur verdwenen.

Als de klachten niet verminderen, kan een controleonderzoek gedaan worden, om te kijken of de Helicobacter pylori-bacterie verdwenen is. Ook hiervoor kunnen bovengenoemde onderzoeken gebruikt worden. Bloedonderzoek is echter pas een half jaar na de behandeling betrouwbaar als controleonderzoek. Wanneer de Helicobacter pylori bacterie nog steeds aanwezig is, kan de arts een ander antibioticum voorschrijven.
Als de Helicobacter pylori niet kan worden aangetoond, worden alleen maagzuurremmers voorgeschreven. Door het maagsap (tijdelijk) minder of niet zuur te maken, kan het gat in de slijmvlieslaag beter herstellen.