Levertumor - Culemborg, Gelderland

Op deze pagina vindt u een overzicht van de beste levertumor specialisten in Culemborg, Gelderland, zorgvuldig geselecteerd op basis van expertise en patiënttevredenheid. Maak een geïnformeerde keuze voor uw behandeling en vind de zorg die bij u past.

Uitgelichte Levertumor specialisten in Culemborg

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Levertumor

Algemene informatie Bij primaire leverkanker is de ongeremde celdeling begonnen in de lever. Er zijn verschillende vormen van primaire leverkanker. In veruit de meeste gevallen gaat het om de vorm hepatocellulair carcinoom (HCC). Dat is een tumor die ontstaat uit de meest voorkomende levercellen: hepatocyten. Primaire leverkanker ontstaat vaak door chronische beschadiging van de lever door bijvoorbeeld hepatitis of alcoholgebruik. Er is een kwaadaardige tumor (gezwel) ontstaan. Of meerdere tumoren. Kwaadaardig houd in:

  • de kankercellen kunnen door ander lichaamsweefsel heen groeien;
  • de kanker kan zich door het lichaam verspreiden via bloed en lymfevaten.
Als leverkanker zich uitzaait, is dat meestal naar andere plaatsen in de lever, het buikvlies, lymfeklieren of de longen. Uitzaaiingen (metastasen) in de lever: Deze levermetastasen worden veroorzaakt door kanker (bijvoorbeeld darmkanker) elders in het lichaam. Ze worden ofwel direct gevonden bij het ontdekken van de kanker elders in het lichaam, ofwel tijdens routine onderzoek na de behandeling van de primaire tumor. Zelfs wordt er vaak bij een goedaardige tumor een afwachtende houding aangenomen en wordt gehoopt dat de tumor vanzelf verdwijnt. Waarom levertumoren ontstaan schijnt toch heel veel met voeding te maken te hebben, ook omdat de lever als orgaan de taak heeft om te ontgiftigen. Een gezondere voeding en leefwijze zou dus een goed effect kunnen hebben op goedaardige tumoren. Medische namen voor goedaardige tumoren zijn de volgende: haemangiomen (bloedvatgezwellen), focale nodulaire hyperplasie (gezwellen voortkomend uit of van levercellen en galwegen) en adenomen (gezwellen voortkomend uit of van levercellen). Als er sprake is van de eerste twee soorten wordt vaak voorgesteld om een tijdje aan te zien hoe ze zich ontwikkelen en of ze niet vanzelf verdwijnen. Is er sprake van een goedaardig adenoom dat een bepaalde grootte heeft bereikt, groter dan 5 cm. doorsnee, dan worden deze tumoren wel chirurgisch verwijderd. Ook omdat goedaardige adenomen uit kunnen groeien en veranderen in kwaadaardige adenomen. Verder kunnen in de lever holtes ontstaan die gevuld worden met vocht en dan worden ze cystes genoemd. Deze zijn ook eenvoudig te verwijderen.

Symptomen leverkanker.

Klachten en symptomen van kanker in de lever De klachten die voorkomen bij leverkanker zijn afhankelijk van, de plaats, de grootte en het aantal tumoren in de lever. Klachten die bij leverkanker kunnen ontstaan zijn:

  • Een opgezette lever en (vage) buikpijn
  • Misselijkheid en braken
  • Verminderde eetlust
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Algehele zwakte en vermoeidheid
  • Jeuk en Geelzucht; het geel zien van de huid en het oogwit
Jeuk en geelzucht ontstaan met name wanneer de tumor de afvoer van galvloeistof belemmert. Galvloeistof wordt door de lever geproduceerd en via de galwegen en de galblaas aan de dunne darm afgegeven. Als de tumor één of meerdere galwegen dichtdrukt, dan kan galstuwing ontstaan. Dit veroorzaakt diverse klachten, zoals jeuk en geelzucht. Bij geelzucht kleurt de urine meestal donker en is de ontlasting licht als stopverf. Meer informatie over geelzucht. Slechte leverfunctie Als de tumor groeit en/of de levercirrose zich verder uitbreidt, kan de functie van de lever verslechteren. Als de lever zijn functie niet goed meer kan uitoefenen, kunnen ernstige problemen ontstaan. Door verhoogde druk in de bloedvaten van de lever kunnen spataderen in de slokdarm en maag ontstaan en vochtophoping in de buik (ascites). Als de lever zijn ontgiftende functie niet meer kan uitoefenen, ontstaat een stapeling van giftige stoffen. Deze stapeling kan ook in de hersenen plaatsvinden. Dit leidt tot verwardheid en uiteindelijk kan de patiënt in coma raken