Uitgelichte levertumor specialisten
Emmen,
Drenthe
De Bilt,
Utrecht
Huisartsenpraktijk M.J.O. Kreuger
Stede Broec,
Noord-Holland
Den Haag,
Zuid-Holland
Amersfoort,
Utrecht
Maassluis,
Zuid-Holland
Vind een levertumor specialist in uw regio
Informatie over levertumor
Levertumor
Algemene informatie Bij primaire leverkanker is de ongeremde celdeling begonnen in de lever. Er zijn verschillende vormen van primaire leverkanker. In veruit de meeste gevallen gaat het om de vorm hepatocellulair carcinoom (HCC). Dat is een tumor die ontstaat uit de meest voorkomende levercellen: hepatocyten. Primaire leverkanker ontstaat vaak door chronische beschadiging van de lever door bijvoorbeeld hepatitis of alcoholgebruik. Er is een kwaadaardige tumor (gezwel) ontstaan. Of meerdere tumoren. Kwaadaardig houd in:
- de kankercellen kunnen door ander lichaamsweefsel heen groeien;
- de kanker kan zich door het lichaam verspreiden via bloed en lymfevaten.
Symptomen leverkanker.
Klachten en symptomen van kanker in de lever De klachten die voorkomen bij leverkanker zijn afhankelijk van, de plaats, de grootte en het aantal tumoren in de lever. Klachten die bij leverkanker kunnen ontstaan zijn:
- Een opgezette lever en (vage) buikpijn
- Misselijkheid en braken
- Verminderde eetlust
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Algehele zwakte en vermoeidheid
- Jeuk en Geelzucht; het geel zien van de huid en het oogwit
Wie kan leverkanker krijgen?
HCC is in Nederland een zeldzame kwaadaardige tumor, maar wel de meest voorkomende primaire kwaadaardige levertumor. De hoge sterfte van HCC is grotendeels te wijten aan het feit dat het HCC vaak voorkomt in combinatie met levercirrose (80% van de patiënten met een HCC heeft levercirrose).Per jaar krijgen ongeveer 500 mensen in Nederland te horen dat zij primaire leverkanker hebben. In de meeste gevallen gaat het om HCC. Dit aantal is veel lager dan het aantal patiënten dat levermetastasen krijgt (zie dossier 'Levermetastasen'). Daarbij gaat het om vele duizenden nieuwe patiënten per jaar in Nederland. Kwaadaardige primaire levertumoren ontstaan veelal bij mensen die last hebben van hepatitis B of C en als gevolg daarvan last hebben van chronische ontstekingen. Dit wordt wel een hepatocellulair carcinoom genoemd. (dit is een van de lever zelf uitgaande vorm van kanker) Een andere vrij zeldzame vorm van primaire leverkanker is Fibrolamellar carcinoom een zeldzame leverkanker bij kinderen en relatief jonge vrouwen. Ook kan een primaire levertumor ontstaan in de galwegen, cholangiocarcinoom genoemd (galwegkanker)
Diagnose
De diagnose wordt gesteld door een echografie, CT-scan of MRI. Als het vermoeden bestaat dat het om leverkanker gaat, kan nog een biopsie worden gedaan. Hierbij wordt een stukje weefsel afgenomen en microscopisch onderzocht. Als de diagnose leverkanker wordt gesteld, is de ziekte meestal al langere tijd aanwezig, doordat in het begin maar weinig klachten aanwezig zijn. Als de diagnose dan eenmaal wordt gesteld is genezing vaak niet meer mogelijk. Er kunnen wel levensverlengende en pijnstillende behandelingen plaatsvinden.
Behandeling leverkanker.
De behandelingsmogelijkheden van primaire levertumoren worden naar gelang grootte, plaats van ligging bepaald. In principe kan een primaire levertumor chirurgisch verwijderd worden. De lever is het enige orgaan dat na een operatie weer terug aangroeit en zijn functie volledig hersteld. Er zijn operaties bekend waarbij 65% van de lever werd verwijderd. Ook levertransplantaties worden wel gedaan in o.a. Groningen, maar de wachtlijst daarvoor is lang. Toch zijn er ook andere manieren van behandelen, zoals de alcoholinjectie of een laserbehandeling. Lokale chemospoelingen, TACE - Trans Arteriele Chemo embolisatie is een veelgebruikte vorm van chemo. Systemische chemo wordt bij primaire leverkanker minder vaak gebruikt. Bestraling wordt incidenteel wel toegepast , maar wordt niet als genezend gezien bij primaire levertumoren.
- Operatieve verwijdering: Als het kankergezwel in de lever nog klein is, kan het soms in zijn geheel operatief verwijderd worden. Vaak is het echter al te laat om het gezwel operatief weg te nemen.
- Chemotherapie en bestraling: Chemotherapie en bestraling kunnen levertumoren tijdelijk kleiner worden, helaas werkt het meestal niet levensverlengend.
- Leverperfusie: Tijdens een operatieve ingreep wordt de lever los geprepareerd en wordt vervolgens gespoeld met hoge doses kankerremmende medicijnen.
- Embolisatie: Het bloedvat wat het gezwel voorziet van bloed kan door het aanbrengen van plastic bolletjes in het vat worden afgesloten. De groei van de tumor wordt hierdoor gestopt.
- Lasertherapie: Kankercellen worden met een laser vernietigd.
- Cryochirurgie: Via de buikwand wordt een vriesstaafje aangebracht in de tumor. Door de temperatuur flink te verlagen worden kankercellen vernietigd.
- Radiofrequente thermoablatie :Via een naald wordt een staafje in de lever gebracht, wat tot ongeveer 80 graden Celsius verhit wordt. Levercellen worden hierdoor vernietigd.
Levertumor video's
Voorlichtingsfilm darm- en leverkanker.
Voorlichtingsfilm darm- en leverkanker.