Kanker - Westerwolde, Groningen

Op deze pagina vind u een zorgvuldig samengesteld overzicht van de beste kankerspecialisten in Westerwolde, Groningen. Ontdek ervaren professionals die u kunnen ondersteunen in uw gezondheidsreis en persoonlijke zorg bieden.

Uitgelichte Kanker specialisten in Westerwolde

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Wat is kanker eigenlijk?

Kanker is een verzamelnaam voor ruim honderd verschillende kwaadaardige tumoren die sterk van elkaar verschillen wat betreft:

  • Oorzaak: de oorzaak is niet altijd eenduidig. Soms speelt erfelijkheid een rol, soms is roken de oorzaak en soms een virus, maar meestal is de oorzaak onduidelijk.
  • Behandeling: iedere vorm van kanker vergt een eigen specifieke behandeling.
  • Kans op genezing: de kansen op genezing lopen nogal uiteen variërend van van 1 tot 90 procent.
Ieder mens loopt in een bepaalde mate risico op het krijgen van kanker. Elk jaar worden ruim 83.000 mensen in Nederland gediagnosticeerd met kanker. De diagnose wordt met name gesteld bij ouderen: 70 procent van is ouder dan 60 jaar en ruim 40 procent is ouder dan 70 jaar.

Oorzaken

De oorzaak verschilt per soort kanker. Vaak ligt de oorzaak in een samenloop van omstandigheden. Hierbij spelen leefgewoonten, erfelijke aanleg en toeval een rol. Kanker is in ieder geval niet besmettelijk. Er zijn een aantal risicofactoren bekend: Leefstijl Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bepaalde leefgewoonten en/of leefomstandigheden het risico op een aantal soorten kanker vergroot. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Roken
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Ongezond eten
  • Onvoldoende lichaamsbeweging
  • Overmatige blootstelling aan de zon
  • Werken met kankerverwekkende stoffen, zoals asbest
De meeste factoren verhogen het risico pas wanneer sprake is van langdurige blootstelling. De risicofactoren verschillen per kankersoort. Virus Bij 15 tot 20 procent van alle kankerpatiënten is een virus de oorzaak. Zo is het humaan papillomavirus (HPV) de enige bekende oorzaak van baarmoederhalskanker. HPV kan via seksueel contact worden overgedragen. Besmetting met het hepatitis B-virus (HBV) of hepatitis C-virus (HCV) geeft een sterk verhoogd risico op leverkanker. Van een aantal andere virussen is de rol bij het ontstaan van kanker bij de mens minder duidelijk. Erfelijke aanleg Verschillende soorten kanker kunnen in één familie voorkomen en hebben dan meestal niets met elkaar te maken. Soms heeft iemand aanleg om een bepaalde soort kanker te krijgen, omdat deze aanleg vanaf zijn geboorte in zijn erfelijk materiaal (DNA) is vastgelegd. Dit geldt voor ongeveer 5 procent van alle mensen met kanker. Milieu Sommige mensen denken dat kanker hoofdzakelijk door veranderingen in het milieu wordt veroorzaakt. Dat blijkt niet zo te zijn. Milieuverontreiniging heeft bij maximaal 1 procent van alle mensen met kanker een rol gespeeld.