zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

BRUGMAN HUISARTS E M E

Vondellaan 4
6901ME, ZEVENAAR
Telefoon: 0316-523522

GIESBEEK HUISARTSENPRAKTIJK

Kerkstraat 164
6987AG, GIESBEEK
Telefoon: 0313-631697

HUISARTSENPRAKTIJK ALBERS ML & ZEGGER BJG

Zonegge 2403/C
6903HH, ZEVENAAR
Telefoon: 0316-524777

KNAAP HUISARTS C J VD

Zonegge 2402
6903HH, ZEVENAAR
Telefoon: 0316-523131

PILON MEVR A B

Zonegge 2402/B
6903HH, ZEVENAAR
Telefoon: 0316-334117


Informatie over Jicht

Inhoud

Jicht is een pijnlijke ontsteking als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht. In het warme bloed lost urinezuur gemakkelijk op, maar bij een te hoge concentratie hiervan kan dit zuur neerslaan in de vorm van kleine naaldvormige kristallen. In een relatief koude omgeving, zoals in de perifere gewrichten, gebeurt dit het gemakkelijkst, bij voorkeur (60%) het basisgewricht (metatarso-falangeale gewricht) van de grote teen.

Oorzaak

Een verstoorde eiwitstofwisseling kan de oorzaak zijn, waardoor het urinezuurgehalte in het bloed stijgt. Maar ook voeding en erfelijke factoren spelen een rol.

Symptonen

Jicht ontstaat wanneer het urinezuurgehalte (een normale afvalstof van het lichaam bij vertering van bijvoorbeeld eiwitten) in het bloed zo hoog wordt dat de nieren en de huid niet langer in staat zijn het teveel aan urinezuur uit te scheiden. De urinezuurkristallen hopen zich dan op in de pezen en de gewrichten. Zo ontstaan tenslotte de bekende pijnlijke jichtknobbels. Opmerkelijk is dat vaak de voet en dan met name de grote teen als eerste wordt getroffen, maar ook andere gewrichten kunnen zijn aangetast. Soms slaan kristallen neer in de oorschelp. Daar zijn dan kleine of grote knobbels te zien. De pijnaanvallen treden meestal 's nachts op. Ze kunnen zeer hevig zijn en soms dagen of zelfs weken duren. Jicht komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen.

Behandeling

Jicht is niet geschikt voor zelfmedicatie. Toch zijn er zaken waar u rekening mee kunt houden. Een te hoog lichaamsgewicht gaat meestal samen met een verhoogd gehalte aan urinezuur in het bloed. Probeer dus indien nodig af te vallen, maar niet te snel. Bij te snel afvallen kan het urinezuurgehalte weer stijgen. Zorg ook voor een goede vochthuishouding en houdt u vocht vast, dan moet u veel water drinken.

Warme pakkingen en een warm bad helpen u ook te ontspannen. Voer de watertemperatuur geleidelijk op. Voeg kamille, heermoes of jeneverbes aan het badwater toe. Een bezoek aan de sauna stimuleert de uitscheiding van afvalstoffen via uw huid.

Als het gewricht bij een jichtaanval warm en rood is, kan een natte koude omslag (of ijsblokjes in een plastic zakje, in een theedoek) verlichting geven.