Incontinentie - West Maas en Waal, Gelderland

Op deze pagina vindt u de beste incontinentiespecialisten van West Maas en Waal, Gelderland, zorgvuldig geselecteerd op basis van deskundigheid en patiëntbeoordelingen. Ontdek de juiste zorg voor uw behoeften en krijg professioneel advies van vakexperts.

Uitgelichte Incontinentie specialisten in West Maas en Waal

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Incontinentie

Incontinentie is het niet of nauwelijks kunnen ophouden van urine en/of ontlasting. Voor wie er mee te maken heeft, is het meestal een groot probleem. In Nederland lijden ongeveer één miljoen mensen (750.000 vrouwen en 250.000 mannen) aan een vorm van incontinentie. Boven de 40 jaar kan zelfs één op de vier mensen zijn of haar plas niet altijd volledig ophouden. Incontinentie is daarmee één van de grootste lichamelijke en maatschappelijke problemen. Het komt voor onder alle leeftijdsgroepen: bij gezonde mensen maar ook bedlegerige, zieke en gehandicapten.

Oorzaak

Er zij 3 soorten urineverlies.

  • Druk plassen (stress incontinentie), wanneer er een druk in de buik ontstaat door bv hoesten is er geen steun in de plasbuis en loopt de urine zo weg. Dit komt meestal door beschadiging van bindweefsels die de plasbuis urethra moeten steunen. Soms doordat de plasbuis zelf niet goed afsluit.
  • Drangplassen (urge incontinentie). Hierbij trekt de blaas onwillekeurig samen en moet er direct naar het toilet worden gegaan anders loopt de blaas geheel leeg. De blaas capaciteit is hierbij heel krap en men moet heel vaak naar het toilet. Dit is een heel sociaal invaliderende vorm van urine verlies.
  • Gemengde incontinentie. Een combinatie van de 2 boven genoemde.
De oorzaken van incontinentie zijn: Blaasontsteking, slappe bindweefsels/ overrekking na zwangerschap of prostaatoperatie. Incontinentie wordt ook veroorzaakt door aandoeningen aan het zenuwstelsel. Het blaascentrum kan bijvoorbeeld uitgeschakeld of beschadigd zijn. Ook de zenuwbanen van en naar de hersenen kunnen aangedaan of geheel verbroken zijn. Medicijn gebruik kan ook een rol spelen.