zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

HUISARTSENPRAKTIJK WILLEM VAN ORANJE

Willem van Oranjelaan 3
5531HG, BLADEL
Telefoon: 0497-384805
meer info >>
5.9Km

HOOF HUISARTS- EN SPORTPRAKTIJK VAN

Europalaan 40
5531BH, BLADEL
Telefoon: 0497-383000
meer info >>
5.9Km

SCHOONE TH A L H

Provincialeweg 22
5563AH, WESTERHOVEN
Telefoon: 040-2012531
meer info >>
7.9Km

HEEMSTRA & HORSTMAN HUISARTSENPRAKTIJK

Ligt 61/A
5503CA, VELDHOVEN
Telefoon: 040-2549976
meer info >>
9.5Km

HUISARTSENPRAKTIJK A J DINGEMANS

Dommelseweg 26
5554NR, VALKENSWAARD
Telefoon: 040-2012649
meer info >>
10.9Km


Informatie over Hoornvliesinfectie

Inhoud

Een hoornvliesinfectie wordt ook wel een cornea-infectie of keratitis genoemd. De ontsteking ontstaat vaak na een beschadiging, waarbij de plek door bacteriën of andere micro-organismen wordt geïnfecteerd. Het slijmvlies kleurt rood en soms is in het hoornvlies een wit ontstekingsgebied zichtbaar. Bij toename van de ontsteking kan het hoornvlies gaan opzwellen.
De ontsteking komt meestal voor in één oog en meestal beperkt de ontsteking zich tot het hoornvlies. Soms gaat de ontsteking gepaard met ontstekingen in omliggende gebieden zoals in de oogleden, het slijmvlies of een inwendige oogontsteking.

Symoptomen

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor een hoornvliesontsteking:

  • Pijnlijk oog.
  • Roodheid van het slijmvlies rond het hoornvlies.
  • Verminderd zicht.
  • Soms is een wit plekje zichtbaar.
  • Lichtschuwheid, niet goed tegen licht kunnen.
  • Tranend oog.

Na genezing van het oog kan een litteken ontstaan. Wanneer dit litteken zich aan de rand van het hoornvlies bevindt, zal dit weinig invloed hebben op het zicht. Echter, wanneer het litteken zich voor de pupil vormt, dan zal het zicht verminderen.

Bij het vermoeden van een zweer op het hoornvlies dient men zo snel mogelijk naar de dokter te gaan om verdere complicaties te voorkomen

Behandeling

Behandeling hangt af van de oorzaak van de infectie (bacterie, virus, schimmels). Meestal zal behandeling bestaan uit het voorschrijven van antibiotica in de vorm van oogdruppels of -zalf.

Sneeuwblindheid

De ogen zijn gevoelig voor UV-straling. Door overmatige blootstelling aan UV-straling kan een hoornvliesontsteking ontstaan. Dit wordt ook wel ?sneeuwblindheid` genoemd, omdat dit veelal voorkomt bij mensen die in de sneeuw verblijven.

De klachten beginnen vaak pas 8 tot 12 uur nadat iemand in de zon is geweest. Het begint met het gevoel alsof er iets in het oog zit. Daarna kunnen klachten ontstaan als tranende ogen, lichtschuwheid en ernstige pijn.
Meestal verdwijnen de ergste klachten vanzelf binnen 12 tot 24 uur en na twee dagen zijn bijna alle klachten verdwenen. Er treed bijna nooit blijvende schade op.
Sneeuwblindheid kan voorkomen worden door een sportzonnebril met UV-werende glazen en klepjes aan de zijkant te dragen.