zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

HUISARTSENPRAKTIJK KOEKANGE

De Meidoorn 16/15H
7958NB, KOEKANGE
Telefoon: 0522-451236
meer info >>
2.8Km

GANZINGA S T EN WEINANS G J B

Burgemeester Nijsinghweg 3/7
7961CT, RUINERWOLD
Telefoon: 0522-481237
meer info >>
3.7Km

HAVELTE HUISARTSENPRAKTIJK

Koningskamp 2/A
7971AH, HAVELTE
Telefoon: 0521-341234
meer info >>
9.2Km

HUISARTSENPRAKTIJK ZUIDWOLDE

Oosterweg 26/A
7921GB, ZUIDWOLDE (DR)
Telefoon: 0528-371231
meer info >>
10.9Km

WEIDE HUISARTSENPRAKTIJK GEZONDHEIDSCENTRUM DE

De Zaaier 4/6
7908MA, HOOGEVEEN
Telefoon: 0528-266633
meer info >>
12.1Km


Informatie over Bloeduitstorting

Inhoud

Blauwe plekken ontstaan wanneer kleine bloedvaatjes onder de huid scheuren of breken, meestal na een val of een stoot. Het bloed loopt naar de weefsels onder de huid, wat de zwarte en blauwe kleur veroorzaakt. Terwijl de blauwe plekken genezen, meestal gedurende 2 tot 4 weken, veranderen ze voortdurend van kleur. Een blauwe plek op de benen zal doorgaans minder snel genezen dan een blauwe plek op de armen of in het gezicht.

De meeste blauwe plekken zullen vanzelf verdwijnen en vormen dus geen reden om je zorgen te maken. Behandeling ervan kan het genezingsproces versnellen en de zwelling en de pijnlijkheid sneller laten wegtrekken. Maar als de plek heel erg verkleurt en er minder dan 30 minuten na de verwonding al pijn en zwelling optreedt, kan dat wijzen op een ernstiger probleem als een verstuiking of een breuk.

Oorzaken

Als je gemakkelijk blauwe plekken oploopt; zul je je in veel gevallen zelfs niet herinneren wat de oorzaak ervan is. Dat je gemakkelijk blauwe plekken oploopt, betekent niet dat je een probleem hebt met je gezondheid.

Oudere volwassenen krijgen makkelijk blauwe plekken ten gevolge van kleine letsels, zeker letsels aan de voorarmen, handen, benen en voeten. Als je ouder wordt, wordt de huid minder flexibel en dunner omdat zich onder de huid minder vet bevindt. Het kusseneffect van de huid vermindert naargelang het vet onder de huid vermindert. Deze veranderingen, samen met de huidschade ten gevolge van blootstelling aan de zon, zorgen ervoor dat de bloedvaten makkelijk breken. Als de bloedvaten breken, verschijnen er blauwe plekken.
Vrouwen krijgen sneller blauwe plekken dan mannen, vooral als gevolg van lichte verwondingen aan de dijen, billen en bovenarmen.

Families vertonen soms de neiging sneller blauwe plekken te krijgen.

Hematoom

Soms hoopt het bloed zich na een blessure onder de huid op. Dat noemen we hematoom. Een gewone blauwe plek verspreidt zich beter en voelt niet aan als een stevige massa. Een hematoom is meestal geen reden tot overdreven bezorgdheid. Het veroorzaakt bijvoorbeeld geen bloedklonters.

Huidbloedingen

Huidbloedingen zijn ofwel purpura ofwel petechiën. Purpura kunnen eruit zien als blauwe plekken, maar worden niet veroorzaakt door blessures, zoals de meeste blauwe plekken. Petechiën zien er niet uit als blauwe plekken. Het zijn kleine, platte, rode of paarse plekken in de huid.

Onverklaarbare blauwe plekken, huidbloedingen of een plotse toename van het aantal blauwe plekken kan een gevolg zijn van:

  • Een medicijn, zoals aspirine of andere bloedverdunners.
  • Een infectie die de aanmaak van toxine in het bloed of in de weefsels veroorzaakt.
  • Een bloed- of bloedstollingaandoening, zoals hemofilie, de Ziekte van Von Willebrand, trombocytopenie of een andere aandoening.


Andere aandoeningen die bloedstolling veroorzaken:

  • Chronische ontstekingsziekten, zoals lupus
  • Leveraandoening als cirrose
  • Sommige types van kanker, bijvoorbeeld de Ziekte van Hodgkin, leukemie of multipel myeloom
  • Ontsteking van een bloedvaatje (vasculitis)
  • Ondervoeding (tekorten van de vitamines B12, C, K of foliumzuur)