zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

BEKKER R EN BEKKER-TEEKENS HUISARTSEN M G

Bloemendaal 601
4614CP, BERGEN OP ZOOM
Telefoon: 0164-251324
meer info >>
0.8Km

HUISARTSENPRAKTIJK VIJVERBERG

Vijverberg Zuid 18
4621AT, BERGEN OP ZOOM
Telefoon: 0164-252480
meer info >>
1.0Km

MEDISCH CENTRUM DE POORT

Jan Borghoutsplein 1
4624BS, BERGEN OP ZOOM
Telefoon: 0164-213399
meer info >>
1.8Km

HUISARTSPRAKTIJK WYDOOGHE

Gasthuisstraat 13/A
4661JE, HALSTEREN
Telefoon: 0164-682500
meer info >>
3.8Km

HUISARTSENPRAKTIJK VLIETHOF

Vliethof 10
4691HA, THOLEN
Telefoon: 0166-602350
meer info >>
6.9Km


Informatie over Baarmoeder(hals)poliepen

Baarmoederpoliepen zijn pijnloze slijmvliesgezwelletjes die voorkomen in de baarmoederhals of in de baarmoeder. Het kunnen er één of enkele zijn, ze variëren in grootte van 1 tot 3cm. Bijna altijd zijn ze goedaardig, heel zelden kwaadaardig. Baarmoederpoliepen komen redelijk veel voor, vooral bij vrouwen vóór de overgang en ouder dan dertig jaar.

In allerlei organen kunnen poliepen ontstaan: in de longen, de neus, de darm of de baarmoeder. De reden waarom deze poliepen ontstaan, is onbekend. Vaak is een poliep van de baarmoederhals een toevalsbevinding, bijvoorbeeld bij het maken van een uitstrijkje, en zijn er geen klachten. Soms zijn er wel klachten, zoals waterige of bloederige afscheiding tussen de menstruaties of na geslachtsgemeenschap, klachten van hevige menstruaties of klachten van bloedverlies na de overgang. Dergelijke bloedingen wijzen in zeer zeldzame situaties ook op een ernstigere aandoening, zoals baarmoederhalskanker.

Symptomen van een baarmoederhalspoliep

Poliepen in de baarmoeder of baarmoederhals worden lang niet altijd opgemerkt, maar ze kunnen een oorzaak zijn van menstruatieklachten. Tussen de menstruaties in kunnen ze een waterige, bloederige afscheiding uit de vagina veroorzaken. De menstruatie zelf kan hierdoor zwaarder worden en voor veel bloedverlies zorgen. Extreem bloedverlies kan bloedarmoede veroorzaken.

Een poliep kan er ook voor zorgen dat de baarmoedermond makkelijk bloedt. Dit merk je dan bijvoorbeeld na het vrijen of tijdens een zwangerschap.

De behandeling

De behandeling is meestal vlot en eenvoudig. Poliepen die uitgaan van de baarmoederhals, zijn gemakkelijk en pijnloos te verwijderen tijdens het speculumonderzoek. Poliepen in de baarmoeder kunnen worden weggehaald tijdens een hysteroscopie. Na afloop van een dergelijke ingreep kunt u een paar dagen wat buikpijn en licht bloedverlies hebben. Weggehaalde poliepen worden microscopisch onderzocht om te bepalen of ze goedaardig zijn. Kwaadaardigheid van poliepen is zeer zeldzaam. Nogal eens komen poliepen na een aantal jaren weer terug. Ze kunnen dan opnieuw worden weggehaald.

 
Baarmoeder(hals)poliepen video's
Baarmoeder(hals)poliepen behandeling
Baarmoeder(hals)poliepen behandeling op de kaart
Huisarts specialismen
Google leads