zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Anosmie behandeling >> Eexterzandvoort
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

ASSEN OOST GEZONDHEIDSCENTRUM

Brunelstraat 2/A
9404KD, ASSEN
Telefoon: 0592-315456
meer info >>
6.5Km

CENTRALE HUISARTSENDIENST DRENTHE

Oostersingel 23
9401JZ, ASSEN
Telefoon: 0592-391900
meer info >>
7.4Km

WILLEMSEN HUISARTS S E

Zuidersingel 12
9401KB, ASSEN
Telefoon: 0592-314489
meer info >>
7.4Km

TABAK P G EN NIJDAM D J

Thorbeckelaan 199
9402DA, ASSEN
Telefoon: 0592-398839
meer info >>
8.5Km

GEZONDHEIDSPLEIN MARTURIA


9402EP, ASSEN
Telefoon: 0592-398210
meer info >>
8.5Km


Informatie over Anosmie

Inhoud

Anosmie is het gebrek aan reukzin, of de afwezigheid van de mogelijkheid te kunnen ruiken. De aandoening kan zowel van tijdelijke aard zijn als permanent. Anosmie betekent niet altijd dat men in zijn geheel niet meer kan ruiken. Het is ook mogelijk anosmie te ontwikkelen voor enkele specifieke geuren.

Symptomen

Niet of slechts (zeer) beperkt kunnen ruiken.

Diagnose

Anosmie kan worden vastgesteld middels een geurtest met een aantal basisgeuren zoals koffie, citroen, vanille, kaneel, alcohol en ammoniak. Indien de geurtest negatief uitvalt, zal in de meeste gevallen verder onderzoek gedaan worden. In de vorm van een MRI- of CT-scan worden deze onderzoeken uitgevoerd. Dit vervolgonderzoek is noodzakelijk om vast te stellen of de anosmie van tijdelijke of blijvende aard is, en of er behandelmethodes beschikbaar zijn voor de oorzaak.

Oorzaken

Een tijdelijke vorm van anosmie kan het gevolg zijn van een verstopte neus (bijvoorbeeld door een verkoudheid) of door een (allergische) ontsteking van de slijmvliezen in mond- en keel- en neusholten. Permanente anosmie treedt op na het afsterven van zenuwen in het reuksysteem of door hersenbeschadiging. Anosmie kan aangeboren zijn als gevolg van een genetische afwijking.
Andere oorzaken van anosmie kunnen zijn:

  • Roken
  • Ouderdom
  • Polyposis nasi (Poliepen)
  • Verkeerd medicijngebruik
  • Ziekte van Alzheimer
  • Ziekte van Parkinson
  • Inademen van gifstoffen
  • Syndroom van Kallmann
  • Ongevallen (met zware hersenschudding, hersenkneuzing of schedelbasisfractuur tot gevolg)

Gevolgen

Mensen bij wie anosmie plotseling optreedt, kunnen vaak nog maar (heel) weinig proeven, enkel en alleen wat de tong waar kan nemen: bitter, zoet, zout en zuur. Mensen waarbij anosmie aangeboren is, hebben vaak wel een soort smaak ontwikkeld.

Heel vaak ontwikkelen mensen met anosmie andere zintuigen verder om het verlies van de reuk op te vangen. Dit kan bijvoorbeeld de tastzin, het gehoor of de tong zijn.

Er is nog maar heel weinig zuiver wetenschappelijk onderzoek verricht naar de psychische effecten die anosmie heeft op mensen die tijdens hun leven, meestal na de middelbare leeftijd, door deze aandoening getroffen worden. Ook ontbreken er concrete cijfers over het aantal mensen dat aan deze aandoening lijdt. Het is een verborgen kwaal, waarop niet altijd adequaat gereageerd wordt door huisartsen, omdat de anosmie geweten wordt aan een allergische aandoening waartegen weinig of niets te doen is. Zoveel is zeker dat het gemis van reuk en smaak door alle betrokkenen als een zintuigelijke ramp wordt ervaren. Anosmie is niet alleen deprimerend voor de lijders zelf, maar ook voor hun directe omgeving. Koken voor en eten met iemand die daar geen enkel plezier aan beleeft is niet echt inspirerend of gezellig.

Anosmie is ook allesbehalve ongevaarlijk, omdat de reukzin de mens beschermt tegen bedorven voedsel, brand(lucht), oververhitting, aanbranden van voedsel, een lekkend gasfornuis, benzine(lucht) en andere brandbare gassen.