Alopecia androgenetica - Vijfheerenlanden, Zuid-Holland

Uitgelichte Alopecia androgenetica specialisten in Vijfheerenlanden

Hurts en Oron Huisartsenpraktijk

Vijfheerenlanden,
Zuid-Holland

Bekijk

Emaildokter.nl

Albrandswaard,
Zuid-Holland

Bekijk

Pradjarahardja M C L

Den Haag,
Zuid-Holland

Bekijk

Bechtold P C M

Rotterdam,
Zuid-Holland

Bekijk

Saat R E

Capelle aan den IJssel,
Zuid-Holland

Bekijk

Zoek naar de beste zorgaanbieders in uw omgeving

Bekijk ook:

Alopecia androgenetica

Alopecia androgenetica is de Latijnse naam voor de meest voorkomende vorm van kaalheid. Deze kaalheid is het gevolg van mannelijke hormonen (androgenen). Het wordt ook wel 'klassieke mannelijke kaalheid' genoemd. De meeste mannen krijgen hier in meer of mindere mate mee te maken, maar ook komt het niet zelden voor bij vrouwen.

Oorzaak

  • Het is intussen duidelijk geworden dat deze vorm van kaalheid wordt veroorzaakt doordat het hormoon dihydrotestosteron (DHT) zich hecht aan de androgeenreceptoren (AR) van de cellen van de haarfollikels. Waarom deze binding zorgt voor een verstoring van het functioneren van de haarzakjes, is nog niet geheel duidelijk.
  • Alopecia androgenetica bij mannen is grotendeels erfelijk. Variaties in het gen voor de androgeenreceptor (gelegen op het X-chromosoom) blijken geassocieerd met vroegtijdige kaalheid bij mannen. Of mannen wel of niet vroeg kaal worden is met deze variaties ongeveer voor de helft verklaard. Mannen krijgen de aanleg om kaal te worden dus voor een belangrijk deel van hun moeder. Het is echter nog niet duidelijk welke variant bij het gen androgeenreceptor de werkelijke oorzaak is van het kaal worden. Heb je de riscicovariant van het androgen receptor gen heb je bijna vier keer zo veel kans op kaalheid Een tweede belangrijk gebied ligt op chromosoom 20, in band p11, waar genvarianten het risico op alopecia androgenetica ongeveer 1,6 keer groter maken. Ongeveer 30% van het vroegtijdig kaalworden wordt hiermee verklaard. Mannen met een risicoallel op beide plaatsen (androgeenreceptor en 20p11) hebben 7x zoveel risico om jong kaal te worden. Ook op andere chromosomen liggen waarschijnlijk nog varianten, die invloed hebben op het kaalworden.