zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Sterilisatie van de vrouw

Inhoud

Sterilisatie van de vrouw is een operatieve ingreep waarbij je door afsluiting van de eileiders definitief onvruchtbaar wordt. De sterilisatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.

Hoe gaat een sterilisatie bij een vrouw?

Er zijn twee methoden van sterilisatie: via de buikwand of via de vagina. Beide ingrepen vinden plaats in het ziekenhuis.

Sterilisatie via de buikwand
Met deze methode bestaat de meeste ervaring. U wordt voor deze operatie onder narcose gebracht. De gynaecoloog maakt twee kleine sneetjes in de buik, één vlakbij de navel en één langs de rand van het schaamhaar. Door het sneetje bij de navel wordt lucht in de buikholte gepompt, zodat de buikwand bol komt te staan. De arts kan dan beter zien wat hij doet. Door het andere sneetje wordt een ringetje of klemmetje over de eileiders geschoven. Daarna wordt de lucht weer uit de buikholte gelaten en worden beide sneetjes gehecht. De ingreep duurt ongeveer een halfuur.

Meestal gaat u dezelfde dag weer naar huis. U kunt daarna een paar dagen wat buikpijn hebben en een opgeblazen gevoel. Dat kan geen kwaad. Zorg dat u de eerste drie dagen rustig aan doet. Na tien dagen worden de hechtingen verwijderd.

Sterilisatie via de vagina
Voor deze ingreep is geen verdoving nodig. Met behulp van een kijkbuis wordt een dun buisje via de vagina en baarmoeder tot aan de eileiders gebracht. Via dit buisje wordt in beide eileiders een veertje geplaatst, waardoor de eileider wordt afgesloten. Dit kan een soort menstruatiepijn veroorzaken. De ingreep duurt ongeveer een halfuur. Om te controleren of de veertjes goed zitten, wordt vaak nog een röntgenfoto of echo gemaakt. Daarna mag u naar huis.

Bij vijf tot tien procent van de vrouwen lukt het niet om het veertje in de eileider te brengen. Als het plaatsen goed lukt, lijkt deze manier van sterilisatie heel betrouwbaar. De methode is nog nieuw. We kunnen daarom nog weinig zeggen over de betrouwbaarheid, de bijwerkingen en de veiligheid op de lange termijn.

Hoe gaat het verder?

Na sterilisatie via de buikwand bent u meteen al niet meer vruchtbaar. Controle is hiervoor niet noodzakelijk.

Na sterilisatie via de vagina moet u nog drie maanden anticonceptiemiddelen gebruiken. Daarna wordt ter controle een röntgenfoto of echo gemaakt. Als de eileiders dichtzitten, bent u tegen zwangerschap beschermd.

Hersteloperatie

Een sterilisatie is definitief. Een hersteloperatie na sterilisatie via de buikwand is lastig en veel vrouwen blijven daarna toch onvruchtbaar.

Een hersteloperatie na sterilisatie via de vagina is niet mogelijk. Bij een kinderwens bestaat alleen nog de mogelijkheid van IVF (bevruchting in een reageerbuis).