zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Wortelkanaalbehandeling >> Ellewoutsdijk
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

RUITER-LOGGERS P C C F DE

Zonnebloemstraat 46
4461PL, GOES
Telefoon: 0113-222331
meer info >>
4.6Km

CASTELEIN TANDARTS J T

Van de Spiegelstraat 35
4461LJ, GOES
Telefoon: 0113-223984
meer info >>
4.7Km

TANDARTSPRAKTIJK R RODENBURG

Grote Kade 30
4461BE, GOES
Telefoon: 0113-216727
meer info >>
5.2Km

TANDZORG GOES

Van Hallstraat 2
4463TZ, GOES
Telefoon: 0113-215716
meer info >>
5.8Km

HOUT M J B M VAN

Bernhardstraat 9
4401ES, YERSEKE
Telefoon: 0113-572673
meer info >>
10.4Km


Wortelkanaalbehandeling informatie

Inhoud

Tanden en kiezen bestaan uit een wortel en een kroon. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees zichtbaar is; de wortel zit daaronder in de kaak verankerd. In iedere wortel lopen één of meer wortelkanalen. Elk kanaal is gevuld met de pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten.

Door tandbederf, een lekkende vulling of door een val kan de pulpa ontstoken raken. Dit kan pijnlijk zijn maar vaak geeft de ontsteking geen klachten. Indien geen behandeling plaatsvindt, zal de pulpa uiteindelijk afsterven en door infectie ontstaat dan een ontsteking van het kaakbot rondom de wortel. Op de röntgenfoto is zo een ontsteking vaak goed te zien. Omdat een ontstoken pulpa niet alleen voor pijn kan zorgen maar ook een gevaar is voor de tand of kies kan de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Ook een eerder uitgevoerde kanaalbehandeling kan opnieuw geïnfecteerd raken en daardoor kan het voorkomen dat de ontsteking niet volledig geneest. In die gevallen kan de tandarts ervoor kiezen de wortelkanalen nog een keer schoon te maken door een nieuwe kanaalbehandeling uit te voeren (de endodontische herbehandeling).

Uitvoering wortelkanaalbehandeling

Uw tandarts maakt eerst een röntgenfoto om de status van de wortelkanalen te bekijken en om te zien waar de ontsteking zit. Nadat de tandarts u een plaatselijke verdoving heeft gegeven, maakt hij via de bovenkant uw kies open. Nu kan hij het dode weefsel verwijderen. Daarna reinigt hij de kies met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof en controleert of er nog andere ontstekingen zijn. Als de pulpa is verwijderd wordt de ontstane ruimte opgevuld met rubberstiftjes en afgewerkt met een normale vulling. Als de kies erg is verzwakt kan een kroon nodig zijn.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk. De prik van de verdoving kunt u wel voelen. Soms kan er ook zonder verdoving behandeld worden omdat de zenuw al dood is en geen pijnsignalen meer door kan geven. Na de behandeling kan er sprake zijn van napijn, ook bij een tand of kies die daarvoor geen last veroorzaakte. Gelukkig is het tegenwoordig bijna altijd mogelijk pijn met succes te bestrijden.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom van een half tot anderhalf uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken. Soms moet u een aantal keren terugkomen.

Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren?

Als de pulpa eenmaal ontstoken is, zal deze niet meer genezen. Het alternatief van een wortelkanaalbehandeling is dan het trekken van de tand of kies. In sommige gevallen is dit de beste oplossing. Over het algemeen is het beter om zoveel mogelijk uw eigen tanden en kiezen te behouden en dus een wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren.