zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Strottenhoofdkanker

Inhoud

Strottenhoofdkanker is een vorm van slijmvlieskanker die ontstaat vanuit de stembanden of het strottenklepje.

Deze vorm van kanker komt vaker voor bij mannen dan vrouwen, meestal boven de 50 jaar.

Symptomen

De symptomen die optreden zijn afhankelijk van de plaats van de tumor. Klachten die kunnen duiden op strottenhoofdkanker:

  • Een tumor in het gebied boven de stembanden kan keelklachten veroorzaken. Bijvoorbeeld een droge of rauwe keel of keelpijn. Dit lijkt op het gevoel van een visgraat in de keel en dit kan toenemen bij het slikken. Het gevoel van een brok in de keel kan aanwezig zijn of het gevoel ergens 'tegenaan' te slikken. Of u verslikt zich vaak. Ook kan de slijmproductie in de keel zijn toegenomen.
  • Een tumor op de stembanden geeft als eerste klacht heesheid die niet overgaat. Zelfs bij heel kleine tumoren treedt al heesheid op. Hierdoor wordt deze vorm van strottenhoofdkanker meestal vroeg ontdekt.
  • Een tumor onder de stembanden veroorzaakt in eerste instantie hoestklachten. Groeit de tumor door naar de stembanden, dan kan heesheid optreden.

Als u hees bent, betekent dit lang niet altijd dat u strottenhoofdkanker heeft. Heesheid komt bij allerlei aandoeningen voor. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als u langer dan 3 weken hees blijft. Dit geldt ook voor de andere hierboven genoemde klachten.

Oorzaken

Hoe strottenhoofdkanker precies ontstaat, is nog onbekend. Wel zijn er risicofactoren bekend die de kans op het ontstaan van strottenhoofdkanker doen toenemen:

  • Roken
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Het inhaleren van bepaalde prikkelende stoffen zoals asbest, sommige dampen van metalen en chemicaliën

Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van strottenhoofdkanker. Mogelijk is wel de aanleg om door alcoholgebruik en roken strottenhoofdkanker te krijgen erfelijk bepaald.

Behandeling

Het vaststellen van het behandelplan gebeurt meestal door verschillende specialisten.
De meest toegepaste behandelingen bij strottenhoofdkanker zijn laserbehandeling, bestraling (radiotherapie), operatie of chemotherapie (behandeling met celdodende en celdelingremmende medicijnen).

Vaak is een combinatie van deze behandelmethoden nodig. De meeste patiënten met strottenhoofdkanker krijgen een bestralingskuur en/of een operatie.