zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijnvorm.
Spanningshoofdpijn is een drukkende, trekkende of klemmende pijn, die vaak als een band om het hoofd kan worden gevoeld. De pijn kan zowel aan één kant als aan beide zijden voor kan komen. De pijn ontstaat meestal vanuit de nek en schouders. De klachten kunnen de hele dag aanwezig zijn, maar ook gedurende de dag geleidelijk opkomen. Soms houdt de hoofdpijn dagenlang aan. Spanningshoofdpijn is dikwijls chronisch en kan periodiek voorkomen of zonder enige regelmaat. Overigens kan spanningshoofdpijn ook vanuit het kaakgewricht komen. In dat geval is er meestal sprake van pijn aan één kant van het hoofd.

Oorzaken

De oorzaak van (spier)spanningshoofdpijn is een te hoge spanning van de spieren die van de schouders naar de nek en het hoofd lopen. Deze verhoogde spierspanning wordt vaak veroorzaakt door:

  • Emotionele spanning: Angstgevoelens of periodes van zijn stress.
  • Fysieke spanning: De spieren van de hoofdhuid en nek kunnen onder spanning komen door een slechte houding of het maken van verkeerde bewegingen. Bijvoorbeeld door een verkeerde zithouding tijdens het werk.

Behandeling

Frisse lucht, een goede nachtrust, voldoende afleiding, sport en ontspanning kunnen helpen spanningshoofdpijn te verminderen. Belangrijk is het om zowel lichamelijk als geestelijk te ontspannen. Ontspan door een warm bad of massage om de dagelijkse routine te doorbreken. Het doen van ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen bij het ontstressen. Regelmatige lichaamsbeweging is ook zeer sterk aan te raden. Mensen met voldoende lichaamsbeweging hebben minder vaak spanningshoofdpijn dan mensen die te weinig bewegen.
Tot slot kan een oefentherapeut, fysiotherapeut of chiropractor uitkomst bieden.