zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Schimmelinfectie

Inhoud

Schimmelinfecties van de huid kunnen ontstaan door verschillende soorten schimmels.

Schimmels komen veel voor in een warme en vochtige omgeving. U loopt een schimmelinfectie daardoor gemakkelijk op door contact met een zwembadvloer, in doucheruimtes, door houten vlonders of badmatten.

Voor meer informatie over voetschimmel zie: Voetschimmel.
Voor meer informatie over vaginale schimmelinfectie zie: Vaginale schimmelinfectie.

Oorzaak

Ook bij mensen ontstaan schimmelinfecties vooral op vochtige, warme plaatsen, zoals in de liezen, de oksels, de bilnaad, de vagina, tussen de tenen of onder de borsten. Ook zijn ze te vinden op het hoofd, in de baardstreek, in het borsthaar en onder de nagels.

Symptomen

Sommige schimmels op of in onze huid zijn hinderlijk. Als ze gaan woekeren leidt dat tot rode plekken, jeuk, blaasjes en schilfers.

Behandeling

Schimmels worden bestreden met een anti-schimmel geneesmiddel (antimycoticum). Deze kunnen zowel lokaal worden aangebracht als door middel van een orale kuur worden toegediend, afhankelijk van het type infectie.

Lokale behandeling
Bij de meeste schimmelinfecties van de huid kan volstaan worden met het lokaal aanbrengen van een antimycoticum. Er zijn verschillende antimycotica crèmes die kunnen worden toegepast.

Orale behandeling
Wanneer de schimmelinfectie erg uitgebreid is of als er sprake is van een diepe infectie van bijvoorbeeld de haarzakjes is het meestal nodig de infectie te bestrijden met tabletten. Nadeel is dat aan een orale behandeling meer mogelijke bijwerkingen verbonden zijn dan aan een lokale behandeling. Infecties met bepaalde schimmelsoorten kunnen een vrij langdurige behandeling nodig hebben.