zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Peniskanker

Inhoud

Peniskanker is een kwaadaardige woekering van huidcellen in de penis. Het is een zeldzame aandoening die ongeveer 140 maal per jaar voorkomt in Nederland. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij mannen boven de 50 jaar, van wie de voorhuid niet kan worden teruggetrokken over de eikel. De kanker ontwikkelt zich verscholen achter de voorhuid.

Oorzaak

De precieze oorzaak van peniskanker is niet bekend. Wel is een aantal mogelijke risicofactoren vastgesteld:

  • besmetting met het humaan papilloma virus (HPV, wrattenvirus)
  • roken
  • vernauwing van de voorhuid
  • leeftijd (hoe ouder hoe hoger het risico)
  • ultraviolet licht (zonlicht)
  • matige of slechte hygiëne

Het is nog steeds niet zeker of smegma (de wittige substantie die bestaat uit ondermeer afgestoten huidcellen die zich ophoopt onder de voorhuid) een rol speelt bij het ontstaan van peniskanker.

Symptomen

Bij peniskanker verschijnen er zweren of gezwellen op de penis, meestal eerst op de eikel en de voorhuid. Deze gezwellen lijken op genitale wratten.
Veel mannen met deze ziekte hebben melden zich pas na aanzienlijke tijd bij een arts, waardoor de ziekte pas laat ontdekt wordt. De wratachtige afwijkingen op de eikel of voorhuid die bij peniskanker horen, gaan vaak gepaard met angst en schaamtegevoel bij de patiënt waardoor vaak pas laat hulp wordt gezocht. Dit is gevaarlijk omdat de tumor door groeit, de hele penis kan aantasten en zich kan uitzaaien naar andere delen in het lichaam.

Behandeling

De behandeling van peniskanker hangt onder meer af van de plek en de omvang van het gezwel, wel of geen uitzaaiingen en iemands algemene gezondheidstoestand.
De behandelingsmethoden zijn onder te verdelen in operatief ingrijpen (van besnijdenis tot amputatie) en daarnaast bestralingstherapie en/of chemotherapie.