zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Hartneurose

Hartneurose is een psychosomatische aandoening die ook wel hartfobie wordt genoemd. Het is een angst om aan een bepaalde hartkwaal te lijden. Meestal treden aanvalsgewijs hartkloppingen op die vijf minuten tot een uur kunnen duren. De aanvallen gaan gepaard met angst en stijging van de bloeddruk. Verder kunnen pijn in de linkerhelft van de borstkas en ademnood optreden.

Hartneurose komt relatief veel voor. Hoewel de verschijnselen beangstigend lijken, zijn geen organische afwijkingen aantoonbaar. De aandoening is in principe onschuldig.

Oorzaak

Het hart is een orgaan dat zich door het hele lichaam laat beïnvloeden, vooral door de psychische toestand. Mogelijk is hartneurose het gevolg van stress, een niet optimale samenwerking tussen lichaam en psyche en/of lichamelijke klachten die psychische conflicten tot gevolg kunnen hebben.

Patiënten die een hartinfarct hebben gehad, kunnen hartneurose ontwikkelen door bijvoorbeeld de angst voor herhaling.

Behandeling

Omdat hartneurose een psychische aandoening is, wordt vaak verwezen naar een psycholoog. Er kunnen medicijnen worden voorgeschreven en er kan gestart worden met psychotherapie. Het genezingsproces hangt af van de situatie en de ernst.