zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Dermoidcyste

Inhoud

Een dermoid cyste is een pocket of een holte onder de huid die weefsels die normaal aanwezig zijn in de buitenste lagen van de huid bevat.

De pocket vormt een massa die soms zichtbaar is bij de geboorte of in de vroege jeugd, maar vaak wordt niet gezien pas later jaren. Dermoid cysten zijn meestal te vinden op het hoofd of de hals, en soms op het gezicht.

Oorzaak

Een dermoid cyste is een aangeboren afwijking (vanaf de geboorte aanwezig), die optreedt tijdens de embryonale ontwikkeling als de huidlagen niet goed samen te groeien. Een dermoid cyste is bekleed met epitheel, die weefsels en cellen die normaal aanwezig zijn in de huidlagen, inclusief haarzakjes, talgklieren (huid olie), en zweetklieren bevat. Deze klieren en weefsels scheiden hun normale stoffen die te verzamelen in de cyste, waardoor het om te groeien en te vergroten.

Symptomen

De volgende zijn de meest voorkomende symptomen van een dermoid cyste. Echter, kan elk kind anders ervaren symptomen. Symptomen kunnen zijn:

 • Een kleine, vaak pijnloos, knobbel in het midden van de lijn van de nek (waar de huid over de knobbel gemakkelijk kan worden verplaatst).
 • De klomp kan een huidkleurig, of kan een lichte gele tint hebben.

De symptomen van een dermoïdcyste kunnen lijken op andere nek-massa's of medische problemen. Raadpleeg altijd uw kind arts voor een diagnose.

Diagnose

Dermoid cysten zijn gediagnosticeerd door lichamelijk onderzoek. In het algemeen kan de massa gemakkelijk worden verplaatst onder de huid. Naast een volledige medische anamnese en lichamelijk onderzoek, diagnostische procedures om te bepalen of de cyste is verbonden met andere weefsels in het hoofd en de nek kunnen zijn:

 • CT-scan (ook wel een CT-of CAT-scan.)
 • Een diagnostische beeldvorming procedure dat een combinatie van x-stralen en computer technologie gebruikt voor de productie van cross-sectionele beelden (ook wel plakken), zowel horizontaal als verticaal, van het lichaam. Een CT-scan toont gedetailleerde beelden van enig deel van het lichaam, met inbegrip van de botten, spieren, vet en organen. CT-scans zijn meer gedetailleerd dan de algemene x-stralen.
 • magnetic resonance imaging (MRI)
  Een diagnostische procedure die een combinatie van grote magneten, radiofrequenties, en een computer om gedetailleerde beelden van organen en structuren te produceren in het lichaam gebruikt.

Behandeling

Specifieke behandeling van een dermoïdcyste zal worden bepaald door de arts van uw kind op basis van:

 • Van uw kind de leeftijd, algehele gezondheid en medische voorgeschiedenis
 • Omvang van de ziekte
 • Van uw kind tolerantie voor specifieke medicijnen, procedures, of therapieën
 • Verwachtingen voor het verloop van de ziekte
 • Uw mening of voorkeur

Behandeling kan bestaan uit een operatie aan de cyste te verwijderen.

 
Dermoidcyste behandeling
Dermoidcyste behandeling op de kaart
Google leads