zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Blozen

Blozen is het rood worden van iemands gezicht en soms ook nek. Blozen ontstaat door een verhoogde bloedtoevoer naar het hoofd. Vaak kleuren ook andere delen van het lichaam rood. Blozen gaat meestal gepaard met een gevoel het warm te hebben. Dit komt door de verwijding van de oppervlakkige bloedvaten.

De term wordt vooral gebruikt indien dit rood worden optreedt als gevolg van schaamte, woede, vernedering of andere emotie. Maar iemand kan ook rood worden door seksuele opwinding ('seksblos'), kou of (zware) lichamelijke inspanning. Ook bepaalde stoffen kunnen een blos veroorzaken, zoals alcohol en koolmonoxide.

Indien de rode kleur langere tijd aanwezig blijft nadat het blozen begint, kan dit een vroegtijdig teken zijn van rosacea. Het verschijnsel wordt veel gezien bij jonge mensen, vooral meisjes, maar ook tijdens de zogenaamde overgangsjaren.

Mannen vinden het vaak aantrekkelijk als een vrouw bloost. Wellicht is blozen dus een belangrijke functie. Een goede behandeling om het orthosympatische zenuwstelsel, de oorzaak van het verschijnsel, te beïnvloeden is zonder bijwerkingen niet voorhanden. Men ziet de klachten vaak op oudere leeftijd vanzelf verdwijnen.

Bloosangst

Bloosangst, zo wordt het blozen ook wel genoemd. Soms kan deze bloosangst worden geassocieerd met andere medische aandoeningen, zoals:

  • Rosacea - een veelvoorkomende huidaandoening die het gezicht aantast.
  • Carcinoïd syndroom - een aantal symptomen die kunnen optreden bij een soort kanker (carcinoïd).
  • Erythrophobia (angst om te blozen) - verwant aan sociale fobieën.
  • Menopauze.
  • Mastocytose - een aandoening die wordt veroorzaakt door te veel mestcellen in je lichaam.

Psychologische therapie
Als de bloosangst wordt veroorzaakt door nervositeit of door een sociale fobie, dan kan je huisarts aanbevelen om een psychologische behandeling te ondergaan. Psychologische behandelingen die kunnen worden aanbevolen zijn:

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT) - een vorm van therapie die je helpt om ongewenste gedachten te herkennen en elimineren en het kan helpen om je gedrag als reactie op die gedachten te veranderen.
  • Ademhalingtechnieken - dit helpt om de angst te verminderen en de snelle ademhaling te verlagen.
  • Het wijzigen van gedachten - een techniek die gebruikt kan worden om je gedachten te veranderen en te sturen zodat het blozen wordt verminderd.
  • Klinische hypnotherapie - een techniek die ervoor kan zorgen dat je angst voor blozen verminderd wordt (erythrophobia).

Blozen Voorkomen

Je wilt het blozen voorkomen en daarom is het goed om te weten wat allemaal mogelijk is.

Bezoek aan de huisarts
Ga langs bij je huisarts wanneer het blozen zo vaak en ernstig voorkomt dat het invloed heeft op je persoonlijke en zakelijke leven. De huisarts kan vaststellen wat de oorzaak is van het blozen en kan een geschikte behandeling aanraden.