zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Alvleesklierontsteking

Alvleesklierontsteking is een ontsteking van de alvleesklier, een klier die achter de maag ligt. De alvleesklier (pancreas) heeft een functie bij de vertering van eiwitten en vetten in de darm en de productie van insuline.

Een acute ontsteking kan beperkt blijven tot de alvleesklier zelf en geneest dan meestal vanzelf. Soms is de ontsteking ernstiger als de verteringsstoffen vrijkomen en deze de alvleesklier zelf beschadigen.

Als de ontsteking steeds terugkomt, noemen we dat een chronische alvleesklierontsteking.

De belangrijkste oorzaken van alvleesklierontsteking zijn galstenen en overmatig alcoholgebruik.

De lever maakt gal, die zich verzamelt in de galblaas. Van de galblaas loopt de galafvoer naar de darm door de alvleesklier en komt samen met de uitvoergang van de alvleesklier in de darm uit. Als een galsteentje de galafvoer belemmert, raken de galwegen ontstoken, de alvleesklier kan dan ook zijn stoffen niet kwijt en raakt ook ontstoken.

Alcohol kan bij mensen die daarvoor gevoelig zijn de alvleesklier (en ook de lever) beschadigen. Dat kan gebeuren als men langere tijd dagelijks 5-6 glazen alcohol of meer drinkt.

Hoe kunt u alvleesklierontsteking herkennen?

Als u galstenen heeft of regelmatig veel alcohol drinkt, herkent u alvleesklierontsteking door een hevige continue pijn diep in de buik, die naar uw rug trekt. U ligt liefst stil in bed. U bent misselijk en geeft over. Soms hebt u gemerkt dat er problemen met de gal zijn door een lichtgekleurde ontlasting of donkere urine.

Bij chronische alvleesklierontsteking herkent u de pijn van een vorige keer.

Wat kunt u zelf doen bij alvleesklierontsteking?

Als u denkt dat u alvleesklierontsteking heeft moet u de huisarts bellen. U kunt zelf weinig doen. Als u vaker een aanval heeft gehad is het belangrijk om te stoppen met alcoholgebruik.