zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio
Informatie over Alexie

Alexie is de medische benaming voor het onvermogen tot (begrijpend) lezen, op voorwaarde dat het gezichtsvermogen intact is. Alexie wordt gerekend tot de fatische stoornissen, waartoe ook afasie (dysfasie) en agrafie behoren. Het komt vaak in combinatie met een van deze symptomen voor. Het wordt soms ook wel visuele afasie of woordblindheid genoemd.

Alexie kan echter ook zonder duidelijke afasie voorkomen, als bijvoorbeeld een bloeding of een infarct in de pariëto-temporo-occipitale associatiecortex de functie van dit hersengebied verstoort. De linker pariëto-temporo-occipitale associatiecortex zorgt namelijk normaliter voor een verbinding tussen de occipitaal gelegen visuele cortex en het temporaal gelegen sensorische spraakcentrum, zodat betekenis wordt gegeven aan geschreven of gedrukte letters.

Onvermogen hierin zonder de aanwezigheid van agrafie gaat vaak gepaard met achromatopsie (afwezig kleurenzien), visuele agnosie (onvermogen tot het benoemen van kleuren) en een rechtszijdige homonieme hemianopsie en is het gevolg van een laesie in het linker splenium van het corpus callosum. Bij laesies aan de achterste rand van het gebied van Wernicke is de patiënt vanwege een intacte verbinding tussen de visuele cortex en het motorische spraakcentrum wel in staat de tekst hardop te lezen, maar begrijpt hij hetgeen hij gelezen heeft niet

 
Alexie behandeling
Alexie behandeling op de kaart
Google leads