zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding >> Morra
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

ECHOPRAKTIJK TINEKE

Willem Lodewijkstraat 53
9291MZ, KOLLUM
Telefoon: 0511-450705
meer info >>
11.6Km


Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding informatie

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding wordt aangeboden vanaf de twintigste week van de zwangerschap, tijdens doorgaans 6 ontmoetingen van ongeveer 1 uur. Na de geboorte kunnen de ouders met hun kindje(s) nog 1 tot 3 keer afspreken.

De begeleiding is voor individuele ouderparen, dus niet gelijktijdig met anderen, maar wel voor moeder en vader samen. Dit geeft de mogelijkheid om af te wijken van het basisprogramma en de begeleiding af te stemmen op de persoonlijke situatie en wensen.

Ontmoeten is het centrale thema in de haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Het gaat dan om het contact maken met en ontmoeten van het ongeboren kind, maar ook het elkaar opnieuw ontmoeten als liefdespartners, namelijk als de vader / moeder van je ongeboren kind.

Daarnaast wordt gekeken naar hoe je kunt omgaan met pijn, naar het dragen en baren van het kind en naar de mogelijkheden waarop de partner zijn vrouw emotioneel en fysiek kan ondersteunen tijdens zowel de zwangerschap al bij de bevalling.

Haptonomisch Zwangerschapsbegeleider

De Haptonomisch Zwangerschapsbegeleider (HZB-er) heeft tenminste een HBO opleiding in de gezondheidszorg/welzijnszorg gevolgd, of een MBO opleiding aangevuld met tenminste drie jaar relevante werkervaring. Vervolgens heeft de HZB-er de opleiding Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding afgerond.

In Nederland is de Vereniging Haptonomisch Zwangerschapsbegeleiders (VHZB) actief.

Als eerste aanzet om te komen tot een kwaliteitsbeleid heeft de VHZB een beroepsprofiel geformuleerd, waaraan de leden zijn gehouden.

Onderbouwing

Haptonomie is een menswetenschap en begeeft zich op het terrein van het menselijk gevoelsleven en het menselijke contact. De Haptonomie geeft ons onder andere het inzicht dat een mens naast rationele bevestiging (je doet het goed), tevens affectieve bevestiging (je bent goed, zoals je bent) nodig heeft, om zich te kunnen ontwikkelen tot een geïntegreerd en evenwichtig persoon met voldoende basiszekerheid en veiligheid. Dit stelt hem in staat om op eigen benen en in overeenstemming met wie hij is in contact te staan met de wereld om hem heen. Binnen deze context is de mens in staat om zichzelf te ontplooien en zin te geven aan zijn bestaan en aan de wereld om hem heen (zingeving).

Door als man en vrouw het ouderschap aan te gaan geven we ons over aan de oerkracht van het leven namelijk het scheppen van nieuw leven. De vader en moeder 'geven' hun kind het leven en het kind 'ontvangt' het leven van de ouders. Dit aspect bepaalt unieke en onherroepelijke banden tussen ouders, tussen ouders en kinderen en tussen kinderen onderling. Vader, moeder, zoon, dochter, broer of zus ben je voor altijd!

De liefdevolle versmelting van vader en moeder ligt aan de basis van het bestaan van het kind, in het ervaren van de liefde tussen beide ouders ondervindt het kind dan ook een diepe bevestiging en rechtvaardiging van zijn bestaan. Hierin ligt de basis voor een zogenoemde veilige hechting van het kind aan de ouders.

Piet Weisfelt (psychotherapeut) beschrijft de term hechten als volgt:

Hechten is het ervaren van de nabijheid, de uitwisseling van energie in nabijheid. De liefde stimuleert het hechtingsgedrag (al het gedrag dat we kunnen omschrijven als contact maken) en het hechtingsgedrag stimuleert de liefde. Hechting groeit dan ook als er tussen de ouders en het kind een voortdurende liefdevolle wisselwerking bestaat.

De eerste affectieve bevestiging en de aanzet tot een veilige hechting van het kind vormen de kern van de haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Daarbij is de aandacht voor een nieuw te vormen evenwicht tussen de ouders een vooropstaand element.

 
Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding op de kaart
Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding in de regio
Zwangerschapsbegeleiding specialismen
Google leads