zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Ashtanga Yoga >> Easterein
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

YOGAENZO

van der Bildtstraat 6
8801AD, FRANEKER
Telefoon: 06-53383704
meer info >>
9.3Km

YOGACENTRUM LEEUWARDEN

Schrans 42
8932NE, LEEUWARDEN
Telefoon: 058-2131375
meer info >>
8.4Km

KUNDALINI YOGA FRIESLAND

van der Kooijstraat 17
8921BA, LEEUWARDEN
Telefoon: 06-12854346
meer info >>
8.9Km

SAMTOSA YOGASTUDIO

Emmakade 59
8921AG, LEEUWARDEN
Telefoon: 06-24271744
meer info >>
9.1Km

RUIMTELIJK UITZICHT

Nieuwebildtdijk 86
9078PS, OUDE BILDTZIJL
Telefoon: 0518-421664
meer info >>
11.7Km


Ashtanga Yoga informatie

Ashtanga Yoga is meditatie in beweging. Het is een soort yoga die raakvlakken heeft met hatha yoga en die voornamelijk bestaat uit yogaseries. Een yogaserie bestaat uit een aantal elkaar opvolgende yogahoudingen.

Ashtanga betekent letterlijk acht ledematen. Het verwijst naar de acht 'takken' die binnen yoga worden onderscheiden. Iedere tak heeft een eigen thema:

 • Yama: morele code, zelfbeheersing
 • Niyama: zuivering en leer
 • Asana: integratie van lichaam en geest door fysieke activiteit
 • Pranayama: beheersing van de ademhaling
 • Pratyahara: beheersing van de zintuigen
 • Dharana: concentratie
 • Dhyana: meditatie
 • Samadhi: contemplatie, de stille staat van gedachteloos bewustzijn

Het is anders dan de meeste andere vormen van yoga in het westen. Door middel van vloeiende bewegingen (vinyasa's) worden de statische houdingen (asana's) aaneengeschakeld.

De methode zelf wordt rond 5000 jaar oud geschat. De herondekkers zijn Sri Tirumalai Krishnamacharya en Pattabhi Jois. Kirshnamacharya en Pattabhi maakten een selectie uit het manuscript van zes series die elk uit 40 asana's bestonden. De houdingen samen vormen een doorstromend geheel en elke houding wordt op een vaste manier ingezet, volgehouden en afgesloten.

Ujjayi ademhaling

Dit is een speciale vorm van ademhalen die ook wel wordt omschreven als oceaanademhaling. Daarbij zijn bandha's belangrijk. Dit zijn plekken in het lichaam waar tijdens het ademen de energie naartoe wordt gestuurd. Deze plekken worden vastgehouden door aanspanning van de spieren. In Ashtanga leer je de volgende energiepunten te onderscheiden en te controleren:

 • Jalandhara bandha bevindt zich bij de kin
 • Uddiyana bandha bevindt zich ter hoogte van het middenrif
 • Mula bandha bevindt zich tussen de genitaliën en de anus


Er ontstaat een bijzondere warmte, ook wel prana of levensenergie genaamd. Het lichaam gaat zweten en er ontstaat een goede doorbloeding. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en worden spieren, pezen, zenuwen, klieren, botten en organen versterkt. Ook op het geestelijke vlak zorgt het voor bewustwording. De ademhaling trekt je aandacht naar binnen. Door het beheersen van de ademhaling komen lichaam en geest tot rust. Een van de vuistregels is veel drinken om de gifstoffen uit het lichaam te verdrijven.

Drishti

Elke asana is verbonden aan een kijkrichting, drishti. Bijvoorbeeld bij de Hond met het hoofd omlaag wordt richting de navel gekeken, bij andere houdingen wordt de hand gevolgd of kijkt men langs het puntje van de neus het oneindige in. Drishti helpt in het volmaken van de asana, door het vormen van de juiste lijnen, maar is vooral bedoeld voor meer verstilling en concentratie.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: S. Sastroredjo - Yogadocente