zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Slechte adem >> Balinge
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

PILON J F

van Echtenstraat 105
7902EM, HOOGEVEEN
Telefoon: 0528-279300
meer info >>
15.0Km

TANDARTSENPRAKTIJK STATIONSSTRAAT EMMEN

Stationsstraat 79
7811GS, EMMEN
Telefoon: 0591-653143
meer info >>
16.9Km

DENTIS TANDARTSENPRAKTIJK

Boermarkeweg 54
7824AA, EMMEN
Telefoon: 0591-617618
meer info >>
18.0Km

ZEVENSTER TANDHEELKUNDIG CENTRUM DE

Burg Feithsingel 4/A
7742BP, COEVORDEN
Telefoon: 0524-536600
meer info >>
18.5Km

HEIMINK TANDARTSPRAKTIJK Y G J

Brink 1
7991CG, DWINGELOO
Telefoon: 0521-592360
meer info >>
19.0Km


Slechte adem informatie

Inhoud

Slechte adem ofwel halitose is een veel voorkomend probleem. Het is vervelend voor de patiënt, maar ook voor de omgeving. Het komt erg veel voor dat mensen twijfelen of ze een slechte adem hebben. Oorzaak hiervan is dat je jezelf niet goed ruikt door gewenning aan je eigen geur. Het gevolg hiervan is onzekerheid.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen tijdelijk slechte adem en halitose. Tijdelijk slechte adem wordt veroorzaakt door het gebruik van koffie, tabak, alcohol en sterke geurende voedingsmiddelen zoals uien, knoflook en sterk gekruide maaltijden.

Slechte adem ten gevolge hiervan kunt u zelf al erg goed oplossen met een goede mondhygiëne. Indien uw mondhygiëne perfect in orde is en u blijft toch last houden van een slechte adem adviseren wij u om de tandarts te raadplegen.

Twijfelt u, dan kunt u het volgende proberen

 • Lik, zoveel mogelijk met het achterste deel van je tong, over de bovenkant van je hand. Laat het speeksel even drogen en ruik dan aan je hand. Is de geur onfris dan is je adem dit ook.
 • Haal met bijvoorbeeld een verbandgaasje wat tongaanslag weg van het achterste gedeelte van je tong. Als je hieraan ruikt en de geur is onfris, dan is je adem dit ook.
 • Vraag het een vertrouwenspersoon
  Vraag je partner, vriend(in) of collega of je een slechte adem hebt en vraag om een eerlijk antwoord. Zij kunnen je straks ook vertellen of je slechte adem verdwenen is.

Blijf nooit met je twijfels rondlopen want dit maakt je alleen maar meer onzeker met alle gevolgen van dien.

Oorzaken en oplossingen

 • Slechte mondhygiëne
  Dit is een probleem dat u eigenlijk zelf kunt oplossen door te zorgen dat uw mondhygiëne wel goed is. U kunt dit bereiken door minimaal 2 x per dag 2 minuten te poetsen. Na het poetsen is het belangrijk om gebruik te maken van tandenstokers, floss, en ragertjes. Zo kunt u de ruimte tussen kiezen en tanden goed schoonmaken. Gebruik een speciale tandpasta, bijvoorbeeld Halita® tandpasta, die erop gericht is om het probleem van een slechte adem aan te pakken. Deze tandpasta helpt bij de verwijdering van bacteriën op de tong waardoor de productie van de vluchtige zwavelverbindingen zal afnemen.
 • Aanslag op de tong
  Dit is waarschijnlijk verreweg de meest voorkomende oorzaak van slechte adem. Vaak is achter op de tong een aanslag zichtbaar. Deze aanslag bevat vele bacteriën die stinkende, zwavelachtige gassen produceren waardoor een slechte adem ontstaat. Met een speciale tongreiniger kunt u op een makkelijke manier dit tongbeslag verwijderen. Het mondspoelmiddel Halita® bestrijdt de groei van bacteriën. Met deze gorgelmiddelen spoelt u tweemaal per dag gedurende één minuut. Als aanvulling op het Halita® gorgelmiddel en tandpasta bestaat er tevens Halita® mondspray waarmee u gemakkelijk de moeilijkere plaatsen van de mond kunt bereiken zoals het achterste deel van de tong. Met het dagelijks reinigen van uw tong, op de juiste manier tandenpoetsen en het gebruik van de bovenbeschreven producten, zullen de klachten van slechte adem snel afnemen. Blijft u last houden van halitose adviseren wij u contact op te nemen met uw tandarts.
 • Beugeldragende mensen
  Het spreekt voor zich dat mensen die een beugel dragen ervoor moeten zorgen dat hun mondhygiëne perfect in orde is. U kunt zich voorstellen dat als er allerlei etensresten aan de vaste apparatuur blijven kleven dat dit een slechte adem veroorzaakt.
 • Cariës
  Cariës, gaatjes ofwel tandbederf kan ook een slechte adem veroorzaken. De enige oplossing is om een afspraak bij de tandarts te maken en de gaatjes te laten controleren en te repareren.
 • Tandvleesproblemen
  Ontstekingen van het tandvlees, gingivitis en parodontitis, kunnen ook de oorzaak zijn van een slechte adem. Tandvleesproblemen kunt u voorkomen door te zorgen voor een perfecte mondhygiëne. U kunt dit bereiken door minimaal 2 x per dag 2 minuten te poetsen. Na het poetsen is het belangrijk om gebruik te maken van tandenstokers, floss, en ragertjes. Zo kunt u de ruimte tussen kiezen en tanden goed schoonmaken. Blijft u toch last houden van tandvleesproblemen adviseren wij u contact op te nemen met uw tandarts en/of mondhygiënist.
 • Droge mond
  Een droge mond kan een slechte adem veroorzaken. Een droge mond kan ontstaan door overmatig gebruik van koffie, alcohol en tabak.Andere oorzaken kunnen zijn; medicijngebruik, stress en depressie, mondademhaling, bestraling van het hoofd/halsgebied en ziektes zoals suikerziekte, reuma, en nierziekten.Wat u zelf alvast kunt proberen is om voldoende vocht te drinken. Houdt u langer last van een droge mond neem dan contact op met uw huisarts en/of tandarts.
 • Keelontsteking
  Ook een ontsteking van de keelholte kan een slechte adem veroorzaken. Vermoedt u dat er een ontsteking aan de hand is neemt u dan contact op met uw huisarts.

Alle tips op een rijtje

 • Zorg dat uw mondhygiëne perfect in orde is, vergeet uw tong niet.
 • Houd rekening met consumptie van spijzen en dranken.
 • Neem altijd een tandenborstel en tandpasta mee in uw bagage.
 • Maak gebruik van bijvoorbeeld Halita® spoelmiddel, tandpasta, en mondspray.
 • Heeft u een droge mond, drink dan voldoende water.
 • Twijfelt u of u een slechte adem heeft, laat het dan controleren.
 • Vertrouwt u iets niet neem dan altijd contact op met uw tandarts of huisarts.